Boka MR lelet alapján orvosi tanács kérése

Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt rosszul léptem, azóta fáj és dagadt a bokám. A röntgen és az ultrahang eredménye alapján az ortopéd orvos „Pes planus fixatus l.u. és Arthrosis subtal l.u.” diagnózis állított fel. Ortopéd cipő viselését, kíméletet, pihentetést és borogatást javasolt. Valamint azt mondta, hogy ezzel az állapottal együtt kell élni. (Ez volt a diagnózisa egy évvel ezelőtt és egy hónappal ezelőtt is.) Egy héttel ezelőtt privátul elmentem MR vizsgálatra, mert én ebbe belenyugodni nem tudok. Az eredmény a következő lett: „A tibia distalis vége illetve a talus fej és nyaki régió előtt környezetétől jól elkülönülő, lobulált szélű, kissé szabálytalan alakú, 45 x 37 x 34 mm-es, T2 súlyozással inhomogénen, kifejezetten alacsony, T1 súlyozással inhomogénen közepesen alacsony, meszesedéseket tartalmazó képlet látszik, amely a középvonalban illetve attól mediálisan helyezkedik el, csontdestructiot nem okoz, de a tibia distalis végének ventralis kontúrja ív alakban, éles széllel erodált. A leírt képlet az extensor hallucis longus és az extensor digitorum longus inakat ívben kissé ventral felé tolja, azoktól is elkülöníthető. Sem csontvelő, sem környezeti lágyrész oedema nem ábrázolódik. A talocruralis ízületi rés normál tág, a peremszélek kissé megnyúltak, az ízfelszínek simák. A talus testében dorsalisan laterálisan 5 mm-es degeneratív cysta figyelhető meg. A calcaneus dorsalis peremei kissé megnyúltak. Az intertarsalis ízületekben is megfigyelhetők kis peremszéli megnyúlások. Vélemény: körülírt, meszesedéseket tartalmazó képlet a tibia distalis vége előtt ventro- mediálisan. A tibia ventralis kontúrján leírt excavatio arra utal, hogy a leírt elváltozás régebben alakult ki.” Doktor Úr szerint az MR lelet alapján mi a bokám betegsége? Visszanyerhetem még bokám egészségét, és a fájdalmatlan járást? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Bogdán Aurél válasza boka kopásos betegsége témában

Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi dokumentációk, illetve a röntgen és MR képek ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni. Az Ön leírása és az MR lelet alapján a boka ízületet alkotó két ízületben (alsó és felső ugróízület) porckopásos gyulladásos jelek látszanak. Igaz, hogy nem súlyosak, de nem is enyhék. A jegelés és borogatás Önmagában nem elég, mindenképpen szedni kellene valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentőt és valamilyen porcerősítőt legalább 2-3 hónapig. Ha panaszai javulnak ezen kezelés kisebb szünetekkel folytatható. Ha ezek nem elegendőek, még mindig van egy lehetőség, a hyaluronsavas injekciós kezelés. Ezzel is lehet jelentős panaszcsökkenést, esetleg átmeneti panaszmentességet is elérni. Azt javaslom minden erre vonatkozó leletet, filmet szedjen össze és kérje ki más ortopéd orvos véleményét is. Az ortopéd cipő viselése is sokat segíthet.

Megválaszolva: 2014. december 20.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Nyaki fájdalom
Sarkantyú és talpi bőnye gyulladás
Jobb térd probléma
Tisztelt Doktor Nő! Jobb térdemet érte kb 2 éve egy baleset, ami által egyre jobban nyilal a térd kalácsom alatti terület. 2 orvosnál már jártam, akiktől...
Jobb oldali csípőfájdalom
Kedves Doktornő! Jobb oldali csípőfájdalommal küzdök már majd egy hónapja. Járni sántítva tudok, fekvés, ülés, állás közben nem fáj, csak ha a jobb lábam...
Váll MR diagnózis, AC arthrosis
Tisztelt Doktor Nő! Azért írok Önnek, mert már hónapok óta húzódik a problémám a vállammal és az ortopéd orvos válaszát nem érzem teljesnek. Kondizás közben...
Porckorong migráció
Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi MR lelet értelmezésben. Jelenleg panaszmentes vagyok. A 17 mmes migráció az kiszakadást jelent? Műtéti...