Törés gyógyszerek mellett még jobban fáj

1.hete kerékpárral elestem. Fájdalmaim miatt tegnap röngenezték meg. Vélemény: a sacrumutolsó elötti szelvényén corticalis szélességű adlatul eltéréssel ferde törés van. Kaptam mydetont, xiloxot. Fájdalmaim nem szünnek sőt rosszabb, az orvos bizonytalan volt azt mondta 3 ilyen felvételt látott még szerinte teendő nincs, fiatal vagyok összeforr, 50-éves vagyok, csípőcsontnál így is van már 8.mm.is felritkulás. Önökhöz bizalommal fordulok, mert jobban feltvilágosítanak tapasztaltm! Úgy gondolom ez nem egyszerű törés, vagy lehet túl aggódom? köszönet a válaszért! szép napot!

WEBBeteg szakértő válasza keresztcsont törés témában

Tisztelt kérdező!

A keresztcsonttöréseknek több formája létezik. Az ön által leírt röntgen szövege alapján olyan ferde törése van a csontján, ahol a törtvégek egymáshoz képest a csont külső, kemény, un.kompakt állományának vastagságával megegyező oldalirányú elmozdulása van. Ez a kismértékű elmozdulás nem bontja meg a medencegyűrű stabilitását, s amennyiben nem jár környéki idegrendszeri károsodással (lábak mozgásának zavara, farpofák zsibbadása, székelési-vizelési zavarok) , konzervatív módon kell kezelni, vagyis nem kell operálni.

Maga a keresztcsont fájdalma viszont kifejezetten erős lehet több hét után is, főleg üléskor. Fontos a rendszeres kontroll, figyelni kell, nincs-e nagyobb mértékű elmozdulás, ill. idegrendszeri tünetek. Azt tanácsolom, hogy kerülje a tartós ülést, oldalfekvésben aludjon, amikor leül, ülőpárnát vagy egyszerű úszógumit használjon. Fontos tehát a renszeres (hetenkénti) kontroll, a gyógyulási idő 6 hét, de a teljes csontos konszolidáció kialakulásáig (hetek, 2-3 hónap) még fájdalmat érezhet a sérült területen.

Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. július 31., 08:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:03
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Keresztcsont törés utáni kezelés
Egy esést követően eltörött a keresztcsontom. egy hét kórházi tartózkodás után hazaengedtek, de nem mondtak semmit, mit tehetek, mikor kezdhetek...
Vállproblémák
Lábujjfájdalom
MItől fáj a jobb lábam, csípő...
Jobb váll ultrahang eredmény
Üdvözlöm doktornő! Mai napon voltam jobb váll ultrahangon és ennek eredménye miatt írok Önnek. Kérdésem lenne a leírt vélemény alapján kell...