Paget kór

Tisztelt Doktor Úr/nő! 30 éves nő vagyok és 13 éves koromban diagnosztizálták, hogy juvenilis paget kórban szenvedek. A sipcsontom kifelé görbült és mostanra már a combomon is látható a deformitás. Tavaly kerültem fel pestiI kórházba, ahol a betegségemhez értő doktornő kezel. Tavaly az alkalikus foszfatázom: 483 volt és 280ig jó. Ez év májusában már 334, beta-crosslaps: 731 és 594ig elfogadható, a d-vitamin jóval az alsó határérték alatt van: 57. Az 56 éves édesanyámnál a tavalyi combcsonttörés után beigazolodott, hogy csontritkulása van. Most okt. elején pesti labor vételnél kiderült, hogy az alkalikusa 540, a béta crosslaps, 1600 és az osteocalcin értéke is magasabb. Így felmerült nála a paget kór. De semilyen tünete nincs, ami paget kórra utalna, csak a magas laborértékek. Tegnap volt izotopon, hogy az mit mutat. A pesti doktornő a bátyáimnál is labort akar, hogy náluk ez öröklödött e. Egyik bátyámnak már gyerekei is vannak. S engem az érdekelne, hogy tünet mentesen lehet e paget kórja, hogy én tőle örököltem e. Vagy a magas értékek csak csontritkulás után lettek. Bízzom abban, hogy érthetően írtam le. Köszönöm előre is válaszát! Bernadett

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza Paget kór témában

A Paget kór sajnos örökölhető, így elképzelhető, hogy a testvéreknél is megtalálható, ezért szükséges a kivizsgálás, ami labor vizsgálatból és röntgen, vagy izotópos vizsgálatokból áll. Édesanyjának is lehet Paget kórja, hisz ezen betegség csaknem 90 %-ban tünetmentes, és csak véletlen derül ki labor, röntgen vizsgálat során. Maga a betegség kezelhető, két szövődményt kell megemlíteni. Az egyik a gyakoribb csonttörés, mely főleg 40 éves kor fölött jelentkezik, illetve sajnos néha rosszindulatú daganattá is átalakulhat, ezért célszerű rendszeresen eljárni kontrollokra, hogy időben észre lehessen venni a bajt és még idejében lépni lehessen a gyógyulás érdekében.

Kérdés: 2012. november 01., 10:37; Megválaszolva: 2012. november 04., 17:00
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Paget-kórralkapcsolatban
Olastam a betegségről a WEB-beteg oldalán.Szinte hasonló kiütések vannak a lábamközt mind Két oldalán kb.-egy hónapja, csak a leiirásban a mellek...
Régebbi sérülés
Üdvözlöm! Tavaly ilyenkor szánkózni voltunk a gyerekekkel, egy meredek részen nagy sebességgel nekicsapódtam combbal egy fának ami rettenetesen...
Nyaki gerinc és szemészeti...
Kb. 3 éve küzdök nyak fájdalommal, ami kisugárzik a karba és a lapockaba is. Néha érzem, hogy erről megfajdul a fejem is. 2 éve készült egy nyaki...
Izületi panasz
Tisztelt Doktor Nő! Pár hónapja hallok egy fura hangot törzsfordítás közben. Ez a hang csukott szájnál kevésbé érzékelhető de nyitottnál még...
Nyaki gerinc - szédülés
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szeretném a segítségét kérni nyaki MR leletem értelmezéséhez, illetve érdeklődnék, hogy a panaszok alapján...