ropogtatás

Tisztelt Doktor úr/nő! Sajnos megfelelő válaszra nem találtam így Önhöz fordulok segítségért. Azután érdeklődnék, hogy a ropogtatás milyen hatással van az izületekre?

Legfrissebb cikkek a témában

Farkas Lehel válasza ropogtatás témában

Kedves Kérdező!

A ropogtatás kimondottan káros hatással bír az ízületekre. Semmiképpen sem javasolnám, hogy ropogtassa ízületeit. Ha valamilyen véletlen mozdulat hatására ropog valamely ízülete, az természetes, de mindezt nem szabad erőltetni, direkté, szokássá tenni. Ugyanis roppantás során kisebb, de akár nagyobb porcdarabkák válnak le a porctestről, ami előbb-utóbb súlyos, kóros kopáshoz (arthrosis) vezethet. Fiatalabb szervezet nem feltétlen érzékeli ennek a káros hatását, de 1-2 éven belül előjönnek a panaszok.

Sajnos számos betegem van és járnak hozzám kezelésekre ropogtatás általi kopások miatt. Több olyan páciensem is van, akik tragikus módon rosszul jártak, mert bizonyos háti és egyéb mozgásszervi problémát úgy próbálták meg orvosolni, hogy csontkovácshoz, kiropraktőrhöz mentek. Azonban többeket túlropogtattak, szétnyírták az ízületeiket. Ma már a csontkovácsolás orvosi papírhoz kötött, mert rendkívül veszélyes. Ha valamilyen kellemetlen problémával küszködik, inkább keressen fel egy gyógymasszőrt, járjon úszni, jógázni, stb.

Üdvözlettel

Farkas Lehel

okleveles gyógymasszőr

Kérdés: 2012. május 17., 16:08; Megválaszolva: 2012. május 18., 21:22
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?