• borzalmas izületi fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő! Igen régóta, legalább 15-20 éve nagyon fáj a hátam.Röntgen felvétel eredménye:porckopás, meszesedés, gerincferdülés, ami jóval rosszabb a koromnál.Csontkovácsnál jártam, szinte semmi eredménnyel.Gyerek koromban már javasolták az úszást, amit azóta sem sem tudok megoldani, és rendszeresíteni.Tulajdonképpen megkeseríti az életem, ez a fájdalom.2004-ben szültem, azóta a derekam is fáj, állítólag bentebb is csúszott kb 5 cm-rel.Szeretnék többet gyalogolni, kerékpározni, vmit sportolni, de a fájdalom nem engedi.Kb.20 éve az emésztésem is borzalmas, csoda, hogy nem lett még bélcsavarodásom.Sajnos kevés folyadékot iszom, ezt aláírom, de nem vagyok szomjas. A télen híztam 8 kilót, úgy érzem ez is megterhel, főleg, hogy tök nagy lett a hasam.Iszonyatosan fáradékony vagyok, gondolom ez köszönhető leginkább a szervezetemben felhalmozódott méreganyagoknak is.Talán szeretnék még gyermeket szülni, de lehet, hogy nem kellene bevállalnom, amíg rendbe nem hozom magam.Viszont nem tudom kihez fordulhatnék segítségért, ezért írok önnek, és bízom szaktudásában, mellyel eltudna indítani a helyes írányba, miszerint van még remény számomra, egy teljesebb, energikusabb életre.Természetesen, biztos vagyok abban, hogy van némi remény a gyógyulásra, legalább, hogy ne rosszabbodjon az egészségem.Köszönöm, hogy leírhattam, és türelmesen várom válaszát. Tisztelettel:Krisztina

        Dr. Németh Ágnes válasza a hátfájás témában

        Kedves Krisztina! Panaszainak hátterének magyarázásában az Ön által felsorolt okok mind közre játszhatnak. Az energikusabb életmód alapját a mozgás alkotja. Ahhoz, hogy a test hozzászokjon a terheléshez mindenképpen a fokozatosság elve a lényeg. Ha egyszerre éri nagy megerőltetés a szervezetet, akkor a negatív élmény miatt már nem kívánja tovább az ember a mozgást. Meg kell keresni azt a sportformát, amely örömet szerez és szórakoztat. A társas sportok ilyen esetekben jobbak lehetnek. Legjobb az olyan sport, melyet a család együtt is tud végezni, így a sportolás örömet okoz és közelebb hozza a családot. Ilyen sport például a biciklizés, mely az ízületeket sem terheli meg túlságosan. A mozgás hozzájárulhat a testsúlycsökkenéshez, melynek szintén jótékony hatása lehet. És ha már csökkent a testsúly és edzettebbé vált a szervezet, akkor jöhet a fokozatosság elvének betartásával más sportforma is. A folyadékfogyasztást pedig egy kicsit fűszeresebb ételnek az evése (minimálisan sósabb) úgy növeli, hogy szinte az ember észre sem vesz. Emellett a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása is növeli az energiakészletet. Remélem, tudtam segíteni a tanácsokkal és kitartást kívánok az új életmód kialakításában.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. március 31., 21:31; Megválaszolva: 2012. április 06., 20:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: