• Gyógyszer nélkül?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Válszát menopauzával kapcsolatban várom. A ciklusom a korábbi 28-30 napról kb 3 év alatt lecsökkent 23-24 napra. Emiatt, és a legutóbbi menstruációm alatt a 19. és a 20. napon jelentkező pecsételő vérzés miatt küretet végzett az orvosom, hogy szövettani vizsgálat legyen, aminek az eredménye negatív, a ciklusnak megfelelő. Hormon eredményeim a ciklus 3. napján: prolactin 174 mU/l, FSH 9, 2 U/l, LH 3, 5 U/l, ösztradiol 39, 1 pg/ml, progeszteron 0, 4 nmol/l, FSH/LH 2, 62. ; a ciklus 21. napján progeszteron 22, 0 nmol/l. Tartós, évekig tartó hormonkezelés lett megoldásként ajánlva, amit nem szívesen fogadok el. A tartós hormonkezelés elutasításának mik lehetnek a hátrányai? Létezik-e olyan kezelés a lombik programon kívül, ami mellett vállalhatnék gyereket? A változó korra utaló egyéb tüneteim nincsenek. Az FSH/LH hányados nálam normális? Tényleg a menopauzát jelzi a ciklusom rövidülése? Csak évekig tartó hormonkezelés segíthet? Köszönettel:

        Dr. Deli Tamás válasza a menopauza témában

        Tisztelt Hölgyem! Kicsit zavarban vagyok, mert nem világos, mi a legfőbb kérdés: a ciklus rendezése, a menopausa mellékhatásai, vagy gyermeket szeretne és lombikprogramot ajánlottak? A választandó kezelés az adott célkitűzéstől függ. A hormonleletek rendben vannak (a prolaktin adott laborban megadott normál tartományon belüli? - ez laboronként változó, és az adott értékről nem tudok nyilatkozni). A ciklus második felében vett progeszteron peteérésre és ovulációra utal, ez alapján akár spontán terhesség is lehet, nem kell lombikprogram, bár nyilván a peteérés mellett számos egyéb dolog indokolhat lombikprogramot. A ciklus rendezésére a hormonkezelés (pl. fogamzásgátló alkalmas, hogy ezt 42 évesen szedheti-e, annak szigorú feltételei vannak, de kezelőorvosa ezt nyilván ellenőrizte. A hormonleletek alapján menopausa nem áll fenn (a tünetek alapján sem, hiszen rendszeretelenül ugyan, de vannak ciklusai).


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 04., 21:09; Megválaszolva: 2011. május 06., 14:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: