Hormonpótlás változókorban

46 éves vagyok, két éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését. Fél év után kezdődtek a problémák: egyre erősebb menstruációk, és már előtte is egy hétig barnázás. Az UH vizsgálat megvastagodott méh-nyálkahártyát, polipot és cisztát mutatott, ezért egészségügyi kaparásom volt ez év májusában. A szövettan alapján (ösztrogén dominancia) hormonpótlás indokolt, ezért 3 hónapig Norcolutot szedtem, a ciklus 16. napjától 10 napon keresztül, de a kontroll UH vizsgálat ismét túlzottan megvastagodott nyálkahártyát mutatott. Miért nem használt a Norcolut? Kérdésemre, hogy nem lehet-e megmérni az ösztrogén/progeszteron hormonszintet, azt a választ kaptam, hogy az nem olyan egyszerű. Ovosom a Mirenat szorgalmazza, de aggódom, hogy ilyen előzményekkel (polip, stb)lehet-e spirált felhelyezni. Előző évekbeli mammográfiák fibrocisztás masztopátiát állapítottak meg, jelenleg a szűrőprogram keretében negatív a leletem. Válaszát köszönöm! NK

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a menopauza témában

A változóm korban kialakult ösztrogén dominancia az normális, élettani dolog.Ennek a következménye, hogy a méhnyálkahártya vastagodás jelentkezik. Hormon vizsgálat az lehetséges, a ciklus elején és 20-23.napon.Ebből lehet következtetni a petefészek működésére. Szövettani lelet birtokában gyógyszeres kezelés lehetséges/Norcolut/, akár az ötödik naptól kezdve. A Mirena helyileg kifejtett hatása miatt, kedvezően csökkenti a vérzés mennyiségét.

Kérdés: 2013. szeptember 13., 22:04; Megválaszolva: 2013. szeptember 16., 21:00
Kérdések és válaszok: Menopauza
Rosszullétek a pre-menopauza alatt
Szükség van-e küretre?
Hormon szedése
Bordataji fajdalom
libidó és menopauza