• Mammográfia savós és barnás mellfolyás miatt

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Üdvözlöm!

        36 éves vagyok, fogamzásgátlót nem szedek (kb. 6 évvel ezelőtt szedtem 1 évig, de migrént okozott, ezért abbahagytam), nem szültem. A menstruáció jelentkezése előtti első naptól (és az alatt is) az egyik mellemből savós, a másikból barnás-savós váladék szivárgott. Semmilyen fájdalmam nincs.

        A vizsgálatok során az alábbiakat állapították meg:

        "Az emlőkben és az axillákban körülírt, kóros rezisztencia nem tapintható. A supra és infraclavicularis régiók szabadok. Mindkét oldalon dens emlő (extensiv fibrosis). Tumorárnyék, malignitásra utaló jel nem differenciálható. M.k.o. külső felső quadransban elszórtan számos apró tűhegynyi mészárnyék. Pathológiás echoszerkezeti eltérés az axillákban nem árbázolódott. Bal o. külső felső quadransban néhány 3-4 mm-es cystosus képlet. Jobb ol. külső felső quadransban 7 mm-es és néhány 3-4 mm-es cystosus képlet, a cystak falában apró echodens szemcsék megfigyelhetők.

        Szakvélemény: Gallactorrhoea mammae l.u. Cysta mammae l.u.

        Interventio: Mkét emlőbimbóból váladékmintát veszünk. Jobb o. külső felső quadransban lévő 7mm-es cysta, melynek falában apró echodens szemcsék megfigyelhetők, ennek uh vez.punctioja során pár csepp barnás váladék ürül.

        Galactorgraphia: Jobb ol. barnásan váladékozó emlőjáratot kanülalva és kontrasztanyaggal töltve a beadott kontrasztanyag részben retromamillarisan szétterül, és a külső felső  quadransban egy nyirokér telítődött.

        Galactographia ismétlése javasolt.

        Diagnózis: n6430, n6000"

        Jelentkeznem kell a cyt. eredmény miatt. Teljesen meg vagyok rémülve, főként a temérdek mészárnyék  és a cysták falában lévő szemcsék miatt. Ezek mitől alakulhattak ki és milyen módon lehet eltüntetni, kezelni? És egyáltalán mi okozhatja a problémámat? Mi várható?

        Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a mammographia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A mészárnyék és a cysták megjelenése az emlő állományának kötőszövetes átalakulása miatt történik. A vizsgálatok teljesen alaposak. Amennyiben a cytológia is negatív és a váladékozás nem fokozódik nincs teendő. Az emlő érintett területein az állomány átalakul, ez az életkor előrehaladtával nagy egyéni különbséget mutat. A meszesedéssel és a cystákkal nem tud mit tenni. A cystás rész eltávolítása csak növekedés, vagy fokozódó váladékozás esetén indokolt. Járjon rendszeresen ellenőrzésre.


        Dr. Boros Miklós, általános, mellkas- és gyermeksebész
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-15 11:06:31; Megválaszolva: 2010. február 15., 11:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: