• Biopsia után 2.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Elnézést a helytelen fogalmazásért!

        Nő, 56 éves panaszom nincs, az éves mammografiai vizsgálat után valami "nem tetszett" a doktornőnek  és, hogy 100%-ban biztos legyen elküldött az onkológiai intézetbe és a bal mellemből a mamillától 6 cm-re halvány 5 mm-es lágyrész képletből vették a mintát.

        És akkor visszatérek az első levélhez, tehát a diagnosztikai lapon szerepel, hogy a "micromesszes terűlet környezetében lágyrész elváltozás is kimutatható"Az ereményre még várnom kell sokat, de ennyi szerepel a papiron.Előre is köszömöm! i

        WEBBeteg szakértő válasza a melldaganat témában

        Kedves Kérdező!

        A mammográfián észlelt "mikromész" szemcsék (kb. tűszúrásnyi - 1 mm-es kis fehér pöttyök csoportjai a rtg-filmen) vizsgálandók, hiszen úgynevezett " carcinoma in situ" (tehát a helyén maradó, nem infiltráló rák) jelenlétére utalnak. Ez egyetlen vékony daganatos sejtréteget jelent.
        Tapintható elváltozás sokszor nincs is.
        Azért kell a kellemetlen core biopszia, mert egyetlen sejtréteget vékony tűvel eltalálni szinte lehetetlen.
        Ha mégis  ez a "cc. in situ" igazolódik, akkor azért nem olyan nagy a baj, kezdeti daganatot jelent, végleges gyógyíthatósága - kiterjedéstől függően - megközelítheti a 95% - 100%-ot. Persze a részletek is érdekesek lesznek a választandó kezelés miatt.
        Drukkoljunk!

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-13 14:03:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 09:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: