• DCIS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!

        A kérdésem az alábbi lenne:

        Február elején megállapított DCIS-t követően március 6-án megműtöttek., subcutan mastectomiát végeztek, és egyből pótolták is.A kórszövettani leletet nemrég kaptam kézhez, onkológussal még nem sikerült beszélgetnem.A dg. a következő:

        Carcinoma in situ ductale et lobulare( DIN-DCIS, High-Grade;et LIN)

        intraductalis papillaris adenosis apocrin metaplasia jeleivel.

        Legközelebbi resectios vonal 2 mm, az in situ tumorméret3,1 cm.

        Oestrogen: 100% poz., Progesteron: 70% poz., KI-67: 1-2 % pozitív

        P53, CB11, SP3= negatív

        Van-Nuys prognosztikai index alkotórészei: méret:2.Nuclearis Grade:III.Legközelebbi sebészi széli:2.Score2. Összesen: grade:9.

        A másik oldali emlő is ugyanezen sorsra jut jövő hónapban.Tájékoztatást kérnék arról, tulajdonképen milyen ez a diagnózis, mennyire súlyos az állapot.Gondolom, mivel kivették az egész mirigyállományt és ez in situ volt, már nem vagyok beteg.Vagy mégis?Az őrszem nyirokcsomót kivették, műtét alatt elvégzet szövettana negatív.

        Válaszát köszönöm

        B.Á.

        WEBBeteg szakértő válasza a melldaganat témában

        Kedves Kérdező!

        Leírása alapján úgy gondolom, hogy minden rendben.

        Persze vannak izgalmak.

        A DCIS nem infiltráló rák ("in situ" rák, IS-nek van rövidítve), azaz szinte szokatlan, hogy áttétet képezzen  azaz, hogy rossz dolgokat csináljon.

        Milyen volt ennek a dolognak a szövettana? Menstruál még?

        Hány éves, mamájának, nagymamájának volt-e emlőrákja?

        Magyarul: van-e az az 5% esélye, hogy genetikai okok vannak a dolog mögött?

        Ha gyanú van, akkor genetikai vizsgálat kell: az sem ment meg egyébként minket, csak akkor legalább tudjuk, hogy mire számíthatunk.

        Hívjon fel: 0620-51-71-585.

         

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-26 09:50:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés