DCIS

Üdvözlöm!

A kérdésem az alábbi lenne:

Február elején megállapított DCIS-t követően március 6-án megműtöttek., subcutan mastectomiát végeztek, és egyből pótolták is. A kórszövettani leletet nemrég kaptam kézhez, onkológussal még nem sikerült beszélgetnem. A dg. a következő:

Carcinoma in situ ductale et lobulare (DIN-DCIS, High-Grade;et LIN)

intraductalis papillaris adenosis apocrin metaplasia jeleivel.

Legközelebbi resectios vonal 2 mm, az in situ tumorméret3, 1 cm.

Oestrogen: 100% poz., Progesteron: 70% poz., KI-67: 1-2 % pozitív

P53, CB11, SP3= negatív

Van-Nuys prognosztikai index alkotórészei: méret: 2.Nuclearis Grade: III.Legközelebbi sebészi széli: 2.Score2. Összesen: grade: 9.

A másik oldali emlő is ugyanezen sorsra jut jövő hónapban.Tájékoztatást kérnék arról, tulajdonképen milyen ez a diagnózis, mennyire súlyos az állapot.Gondolom, mivel kivették az egész mirigyállományt és ez in situ volt, már nem vagyok beteg.Vagy mégis? Az őrszem nyirokcsomót kivették, műtét alatt elvégzet szövettana negatív.

Válaszát köszönöm

B.Á.

WEBBeteg Szakértő válasza melldaganat témában

Kedves Kérdező!

Leírása alapján úgy gondolom, hogy minden rendben.

Persze vannak izgalmak.

A DCIS nem infiltráló rák ("in situ" rák, IS-nek van rövidítve) , azaz szinte szokatlan, hogy áttétet képezzen azaz, hogy rossz dolgokat csináljon.

Milyen volt ennek a dolognak a szövettana? Menstruál még?

Hány éves, mamájának, nagymamájának volt-e emlőrákja?

Magyarul: van-e az az 5% esélye, hogy genetikai okok vannak a dolog mögött?

Ha gyanú van, akkor genetikai vizsgálat kell: az sem ment meg egyébként minket, csak akkor legalább tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Hívjon fel: 0620-51-71-585.

Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2009. március 26., 09:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
IGEN VAGY NEM?
METASTIKUS EMLÓTUMOR KOPLEX KEZELÉSE UTÁN JELENLEG PALLIATIV CÉLZATÚ MASTECTOMIA ÉS ABD JÖHET SZÓBA. AZ EMLÓT NÓI ÓKÓLNYI TUMOR TÓLTI KI, AZ...
Szükséges-e a kemoterápia?
Juniusban estem át egy mellmütéten 18 mm nagyságu daganat volt, ami a szövettani vizsgálat után kiderült hogy rosszindulatu, carcinom mamar...
Biopsia után 2.
A fenti cimen küldött kérdésemre köszönettel megkaptam a választ, de szeretném a Dr.urat megkérdezni, hogy mit értett az "érdekes lesz a...
Biopsia után 2.
Elnézést a helytelen fogalmazásért! Nő, 56 éves panaszom nincs, az éves mammografiai vizsgálat után valami "nem tetszett" a doktornőnek  és...
Meddig tarthat a mostani állapotom?
T.Doktor úr/Nő. A kérdésem a következő lenne, 2003.-ban meg műtöttek melldaganattal ami nem a mellben volt hanem a szegycsonton onnan vették...