Szükséges-e műtét?

Mammográphiai szűrővizsgálaton voltam, ahol bal oldalon, kb. 2 óra irányában a széli rész közelében, 2íx1í mm nagyságú területen, csoportos microcalcificatiot vettek észre. Szövettani vizsgálat történt, amelynek az eredménye a következő: A minta túlnyomó részét lényegében szabályos emlőállomány alkotja. Egy területen atípusos lobularis hyperplasia látható. Két henger széli részen nagyobb megnyílt üregű ductusban részben necroticus széteső atípusos ductális nem látható. Szomszédságában ductus körül idült gyulladás zajlik. Egy másik ductusban nagyobb mészrögök láthatók. Az egyik szövethenger felszínén ilyen atípusos ductális hámból származó törmelék szöveti környezetétől megfosztva látható. Calponin vizsgálattal nem sikerült egyértelmű invasív komponenst igazolni. Dg: In situ ductális carcinoma high grade necrosissal. A tumor prognosztikai faktorai: Oestrogén receptor: 80% pozitívitás Progeszteron hormonreceptor: 1-2 sejtmag pozitív HER2: negatív Ki67: 10% pozitívitás Kérdezném, hogy szükséges-e műtéti beavatkozás, van-e esetleg más eljárás? Mi a műtét következménye?

Dr. Tóth Judit válasza DCIS témában

Kedves Kérdező!

A szövettan alapján rákmegelőző állapot igazolódott, mely egy idő után valódi daganattá alakul át. Pontosan ez az értelme a szűrővizsgálatnak, hogy még akkor emeljük ki a betegeket, amikor nem valódi, áttétképződésre képes rák van az emlőben, hanem az előállapot. Igen, szükséges a műtét.

Következménye egy heg lesz az emlő bőrén, nagyobb panaszt nem szokott okozni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. augusztus 16., 13:38; Megválaszolva: 2016. augusztus 19., 08:22
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?