A tejcsatornából kiinduló emlődaganat

MTI
megjelent:

Érdemes lenne a karcinómánál kevésbé ijesztő nevet használni a tejcsatornából kiinduló emlődaganat korai formájára, javasolták csütörtökön amerikai szakértők.

Az in situ duktális karcinóma (DCIS,) az emlő tejcsatornáinak falából kiinduló elváltozás, melynek hosszú távú túlélési aránya megközelíti a 100 százalékot.

Egy amerikai szakértői csoport ezért most azt javasolta: ne ijesszék meg a nőket az elváltozás diagnózisakor a karcinóma megnevezéssel.

"Hosszas vitánk volt a kérdésről" - idézte fel a szakértői sajtótájékoztatón Susan Reed, a Washington Egyetem orvosi iskolájának munkatársa.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) több független szakértőt kért fel, hogy vizsgálják meg, miként tájékoztatják és kezelik a DCIS-el diagnosztizált nőket. Feltételezésük szerint az agresszív karcinóma megnevezés, az állapot indokoltnál agresszívabb kezelését eredményezi.

Nem mindenki ért egyet a névváltoztatással

A DCIS állapotában a tejcsatornákban abnormális sejtek halmozódnak fel, de nem terjednek át az emlőben a környező szövetekre.

Az emlőrák

Az 1980-as évek eleje óta, a mammográfia széleskörű elterjedésével a DCIS-el diagnosztizált nők száma hétszeresére nőtt. Becslések szerint 2020-ra 1 millió amerikai nő él ezzel a diagnózissal.

Az elváltozással diagnosztizált nők többségénél műtéttel eltávolítják az érintett sejteket, melyet időnként sugárterápia is kísér, ezért kevés adat van arról, mekkora kockázatot jelentene, ha nem avatkoznának be azonnal az orvosok.

A szakértői csoport nem minden tagja ért egyet a névváltoztatási ajánlással, mert úgy vélik, a tejcsatorna megváltozott sejtjei rákmegelőző állapotot jelentenek, ennek megfelelően kell kezelni az állapotot.

(MTI)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.