melldaganat

Tisztelt Doktornő! Júliusban műtöttek mell meszesedéssel. 2.5 cm-es területről volt szó és jóindulatúról. A szövettan viszont kimutatta hogy rosszindulatú és 3.5 cm.Így az egyik ép szél kevesebb mint 1mm-er. Három onkológusnál is voltam a szövettan eredményemmel és mindegyik azt mondta hogy az újjabb műtét lenne a legcélszerűbb megoldás ennek ellenére a bizottság sugár és hormon terápia mellett döntött. A kérdésem az lenne hogy műtét után mennyi IDEIG LEHETNE EZEKET A KEZELÉSEKET ELHALASZTANI? Valamint tudni szeretném hogy ezt a bizottsági döntést köteles vagyok e elfogadni? Továbbá érdekelne hogy az antihormon tablettának a szedésekor mennyire kell tartanom a vérrögképződéstől és a tüdőembóliától? Nem szívesen szedném ezt a gyógyszert semeddig sem nem hogy évekig.Kérhetem az orvosomtól csak a sugárterápiát? Leírom a szövettan eredményem legyen kedves véleményezni. Köszönöm. ER 100%-ban pozitív 3 + Allred vagy gyors pontszám (quick score): 8 PR 100%-ban pozitív 3 + Allred vagy gyors pontszám (quick score): 8 Her2/neu status értékelése (immunhistokémiával): 3+ pozitív HER2-ISHszükséges: nem Ki-67: 30% magpozitívitás TNM stadium: pTis pN0 D0590 M85002 carcinoma ductale non infiltrans, k.m.n Várom válaszát. Tisztelettel: Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza DCIS témában

Kedves Éva!

Amit az emlőből eltávolítottak, az szerencsére még nem tartalmazott valódi daganatot, helyben maradt, de néhány hónap, vagy év alatt átalakulhatott volna azzá, vagyis áttétképződésre képes daganattá.

Ez az elváltozás eltávolításra került, az ép szél a fontos, nem a távolság.Újabb műtétet jelenleg nem javasolnék. Tehát pillanatnyilag detektálható daganat, vagy daganat-megelőző állapot nincs az emlőjében. Fontos azonban azt tudni, hogy igen gyakran több gócban előfordulhatnak hasonló területek az emlő többi részében is (esetlegesen a másik emlőben is) , amik azonban csak később válnak kimutathatóvá. És sajnos előfordulhat, hogy már csak valódi daganat formájában sikerül észlelni mindenféle gondos követés ellenére is, ezért AJÁNLOTT a maradék emlő állományát besugarazni és mivel hormonra nagyon érzékeny a daganat, "ellenhormon" kezeléssel védekezni az ujabb daganat ellen.

Természetesen minden kezelésnek van mellékhatása, igy a sugár és hormonkezelésnek is, de ezek elenyészőek a kiújulás kockázatához képest. A hosszútávú biztonsága érdekében javasolta a szakbizottság a kezeléseket.

Természetesen a beteg visszautasíthatja, vagy csak részben kérheti a kezelést, de én az Ön helyében nem tennék ilyet.

Az onkológus mérlegeli azt a néhány kockázati tényezőt, ami a kezelések ellen szólhat és ha ilyen nem áll fenn, elindítja terápiát.

Ha mégis úgy dönt, hogy nem vállalja a kezelést, keressen fel egy olyan emlődiagnosztikára specializálódott központot, ahol a legkoraibb stádiumban képesek kiemelni a daganatot. Kérdés, mennyire nehéz egy ilyen teherrel élni, vagy az orvostudomány adta, bizonyított lehetőségeket kihasználva magunk mögött tudni a betegséget........

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. augusztus 20., 13:29; Megválaszolva: 2015. augusztus 20., 21:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
DCIS
Tisztelt Molnár Katalin Doktornő! A Van-Nuys prognosztikai index alkotórészei: méret: 2.Nuclearis Grade: III.Legközelebbi sebészi széli: 2.Score2....
Okozhat ez egészségkárosodást?
Magas CA 125
Műtét lehetséges-e