csontáttét

76 éves nagymamám ambuláns lapja alapján szeretném a segítségüket kérni. Biztosan csontáttétről van szó? A röntgenen látható felritkult terület okozhat állandó fájdalmat a nyak hátsó bal oldali részén? A korábbi melldaganat hormonérzékeny volt? Mire számíthatunk a közeljövőben, ha elutasítja a kezelést? Diagnózis: BNO kód Megnevezés C5090 Emlő rosszindulatú daganata, k.m.n. C7950 Csontok másodlagos daganata Tu-mammae Id. C5090 2001 2001 -ben j.o-i mastectomia +ABD Ca.lob.inf. G2: II pT 2 NO MO Met oss C7950 2013.11 Rtg -n A jobb clavicula sternumközeli részén kb. 1705 mm-es, viszonylag jól körülhatárolt, felritkult terület Onkológiai kezelés St.p. irrad + hormonth.: 2001- Zitazoniurn, 2003- 2010.10-ig - Femara Bisphosphonat th 2013.11- tabl Osbonell - Ossica tabl-t kapott. Anamnézis 2009.10.07. Nativ lumbalis gerinc MRI 2013.01.14 Komplex emlővizsgálat St.p. mastectomiam I.d 2013.07.10. Osteoporosis szakrendelő Életkornak megfelelő átlag érték közelében, osteopenia tartoményban stagnáló densitas értékek. Napi 1 tbl. Vitamin 03 Fresenius folytatását javasolom Kontroll 2 év mulya javasolt. 2013.07.23 Teljes has és medence I + mellkas CT I: Vélemény: Met. nem mutatható ki. Mellkasi és hasi status érdemben nem változott. 2013.10.11.1zotóp Invivo A jobb clavicula sternumközeli végén, valamint a jobboldali sacroiliacalis regioban ábrázolódtak dúsítási többletek, amelyek metastasisnak megfelelhetnek 2013.11.07 Jobb clavicula felvétel, Jobb váll, AP felvétel, Medence, AP felvétel. A jobb clavicula sternumközeli részén kb. 17 x 5 mm-es, viszonylag jól körülhatárolt, felritkult terület figyelhető meg. A vállizületben jelen vizsgálattal egyéb kóros nem igazolható. Poroticus csontszerkezet. A csípőizületekben számottevő arthrosis nem ábrázolódik. A sacroiliacalis rések körül sclerosis látható. Egyértelmű körülírt csontfolyamat nem, ábrázolódik. 2013.11.18 Kollagén keresztk: 388, 10 SCA: 2.48; SP: 1.07; SGL: 6.36; SCAR: 6.37; KREA: 83: WBC-Fvs: 6.72

Dr. Nagykálnai Tamás válasza csontáttét témában

Igazán nem tudom, hogy miben kételkedik.

Csontáttétek vannak egyértelműen leírva, ezért mindenképpen csontáttétek elleni kezelés szükséges.

Az áttétes betegség eleve gyógyíthatatlan, de hormon-érzékeny emlőrák csontáttétei esetén a mai gyógyszerekkel (leginkább 28 naponkénti intravénás zoledronsavval) sok-sok évig elhúzható.

Ha a beteg nem akarja a kezelést - bizonyos feltételek mellett jogában áll a kezelés visszautasítása.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. február 27., 15:30; Megválaszolva: 2014. március 02., 22:38
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
tüdőáttét, csontáttét
Nagymamám 2001-ben melldaganaton esett át, sugárkezelést kapott, majd évekig hormonterápiában részesült. Egészen tavalyig panaszmentes volt, tavaly...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?