Csontdaganat?

Tisztelt doktornő! Férjemnek idén szeptember 21-én eltört a bordája, de nem történt semmilyen baleset, erőbehatás. Magától történt a törés. A törés nem gyógyult, október 14-én az V. bordán csonthiányt találtak. A bal V. borda törése mellett, ívelt pleura callus figyelhető meg. A törtvégek között, a törési rés széles, kb. 2 cm-es, ezért felvethető esetleg borda met. lehetősége. Ezután elmentünk Ct vizsgálatra, melynek eredménye: A mellkas natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata: A tüdőben kóros eltérés nem látható. A rekesz éles kontúrú, folyadék nem ismerhető fel. A mediastinumban kóros eltérés nem ábrázolódik, megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Az ábrázolt csontokban szerkezeti eltérés nem látható. A felhasi parenchymás szervek artériás kontrasztanyagok képein aktuális kóros eltérés nem látható. A bal oldali V. bordán a középső hónaljvonalban kb. 25x10 mm-es területen inhomogén csontszerkezet látható, mellette lágyrész is megvastagodott. A csontfelszínek minimálisan egyenetlenek. A többi ábrázolt csontban hasonló elváltozás nem látható. Vélemény: Tüdőtérfoglalás nem látható. A bal oldali V. bordán soliter folyamat látható. Az elváltozás nem gyógyult-gyógyuló törésre jellemző, de szabálytalanul átépülő törés sem zárható ki, kezdődő álízület képződéssel. Metastasis nem valószínű. Ezután a következő diagnózissal küldtek a Korányi kh-ba: A panaszok nem csökkentek, ezért kontroll trg készült, melyen az V. bordán felritkulást találtunk. A CT ezen a területen kiterjedt destructiot igazolt. Epikrízis: Primer tu gyanúja miatt a borda resectiója és szövettani vizsgálata jön szóba. Itt tartunk most, a műtétre váronk és elviselhetetlen ez a bizonytalanság. Nagyon várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza csontáttét témában

Kedves Kérdező!

Megértem az aggodalmukat, sajnos most semmiféle más vizsgálattal sem tudunk közelebb jutni a diagnózishoz, mint a mintavétellel.

Én a várakozási időben elvégeztetnék még pár vizsgálatot, amely sajnos a csontáttétet adó egyéb daganat szempontjából információval birhat.

Csontáttétet leggyakrabban a tüdődaganat (ezt a mellkas CT-vel kizárták) , vesedaganat, gyomortumor, prostata daganat, esetleg melanoma okozhat.

Hasi CT, gyomortükrözés, prostata irányú vérvétel és urológiai vizsgálat, a bőrfelszín áttekintése kizárhatja másodlagos csontfolyamatot, vagyis az áttétet.

Valóban felmerülhet elsődleges csontfolyamat is, amely csak a műtét, mintavétel alapján tisztázható.

Előfordulhat ártalmatlan elváltozás is, de jelenleg csak találgatni tudunk.

Szoritok Maguknak nagyon!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. november 08., 21:35; Megválaszolva: 2015. november 09., 17:29
Kérdések és válaszok: Egyéb
Alacsony EGFR-epi
Magas konjugált bilirubin
Hasi ultrahang utáni teendők
Combfájdalom
Emelkedett káliumszint