Melldaganat után csontáttét, mire számíthatunk?

A családban van egy daganatos beteg. 1, 5 éve levették a mellét, és a műtét után nem sokkal kiderült, hogy csontáttétje van. Mostanra olyannyira legyengült, hogy nem képes magát egyedül ellátni sem. Nagyon sokat fogyott. Eddig 1-1, 5 havonta kapott vért. Viszont legutóbb fele ennyi idő sem telt el a két véradás között. Mostanra olyan fájdalmai vannak, hogy elég erős fentanylos tapasszal és fájdalomcsillapító cseppekkel próbáljuk csillapítani, de nem sikerül maradéktalanul. Nagyon keveset eszik, és már a családdal sem nagyon beszélget. Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatunk? Fel lehetne valamivel erősíteni?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza csontáttét témában

"Fiatal" kérdező, családjában emlőrák csontáttétekkel.

Remélem a csontáttétes betegnek csontáttétre való gyógyszert (Bondronát, Bonefos, Zometa, stb.) is adnak a fentanyl tapasz mellett.

Mire számíthat? Sajnos a legrosszabbra. Szétszóródott csontáttétekből nem lehet meggyógyulni. Pontosabb jóslásra Rtg, labor, izotóp, stb. leletek hiányában nem vállalkozhatok.

Az erősítés ("roborálás") bizonyos etikai kérdéseket is felvet, pl.: hosszabbítsuk meg a beteg kilátástalan szenvedéseit?

De szakmai kérdések is felmerülnek: a "roboráló" (erősítő) beavatkozás csak az ép szöveteket erősíti, vagy erőt ad a ráksejteknek is?

Nem kellene ezt a kérdést a szakorvosokra bízni?

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. október 21., 12:43; Megválaszolva: 2010. október 24., 21:15
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi várható a továbbiakban?
Kedves Doktornő! A segítségét kérném édesanyámmal 62 éves) kapcsolatban. 20 évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak nála, akkor a bal...
Lehet-e csontritkulásom?
2013.-ban diagnosztizált emlőtumor miatt 7 kemoterápia és 25 sugárkezelés után 2014-ben a jobb emlő eltávolítását követően újabb kemoterápát...
Csontáttét
Tisztelt Doktor Úr! Férjemet egy évvel ezelőtt műtötték prosztatarákkal. Gleason score 4-5. A műtét után kapott egy tüdőgyulladást. Most...
Csontáttét
Tisztel doktornő/úr! Szeretném megkérdezni h magnéziumot és D-vitamint szükséges-e szedjek?   Azt ajálták, h csak tejet igyam. Most bondronát...
Csontáttét és kollagén
Tisztelt Doktor ÚR/Nő Szeretném tudni h Bondronát kezelés alatt szedhetek-e Kollagén készítményt? Előre köszönöm!