Limfóma beteg étkezése

Limfoma betegség napi étkezései.esetleg diabetikus könyv tájékoztatónak. Kemoterápiás kezelés alatt álló beteg.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza étkezés témában

Tisztelt Levélíró!

Mivel levelében kérdés nem szerepel, nehéz helyzetben vagyok: mire válaszoljak? Ha meg az lenne a kérdés, hogy a már fennálló, és éppen kezelés alatt lévő malignus lymphomában mit egyen és mit ne, akkor arra azt tudom válaszolni, hogy bármit ehet, amire gusztusa van (tudniillik a szervezet tudja, hogy mire van szüksége) . A most megevett táplálék t.i. semmilyen irányban nem befolyásolja a betegséget: rosszabb sem lesz, de jobb sem lesz. Viszont: a kemoterápiás kezelés miatt leginkább könnyen emészthető ételeket ajánlok (mondjuk nem töltöttkáposztát dagadóval, és nem sóletet libacombbal) , mivel émelygés, hányinger, hányás előfordulhat. Szénhidrátok, tészták mehetnek, sütemények, piskóták, kétszersültek, kekszek, stb, hiszen nem most kell fogyókúrázni. Sovány húsok (sonka) mehetnek. Leginkább csirkehús, halak mehetnek. Fagylaltot szoktak kívánni ilyenkor - jó ha van egy-két doboz a fridzsiderben. Sok-sok folyadék mindenképpen javasolt, mert a bement kemoterápiás szernek ki is kell jönni, a veséket tessék rendesen "átmosni". Alkohol egy kis mennyiségben mehet (egy stampedlivel) , de éppen mostanság ne terheljük túl a máj-enzimeket, most éppen elég sok dolguk van a kemoterápiával.

Hirtelen ennyi.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. december 23., 01:03; Megválaszolva: 2013. december 30., 12:54
Kérdések és válaszok: Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)
Vérképelemzés
Kedves Márta! Segítségét kérném az alábbi vérkép elemzésében. Ami miatt főként írok, az az NRBC, sosem találkoztam még ezzel a...
Labor lelet értékelése
Plazmaadás
Lehet-e vérhigító (Fraxiparine) ...