• Táplálkozási problémák 3 éves gyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő, 3 és fél éves kisfiammal kapcsolatos táplálkozási problémák megoldásában szeretnék segítséget kérni. Csecsemőként 4 hónapos koráig kizárólag tápszert kapott, majd a hozzátáplálás szépen zajlott a mindig soron következő gyümölcsökkel, zöldségekkel, stb. Kicsivel egy éves kora körül már önállóan kanalazott, szépen evett darabos ételeket is (pl. boltban kapható, 1-3 éveseknek való bébiételek, itthoni zöldségleves, köretek, pl. rizs, burgonyapüré, később pizza, stb.) Korához képest magas és jól fejlett, nagyobb társainál, nagyon erős, jó kedélyű kisgyermek. Valamiért azonban abbahagyta a "normális" ételek fogyasztását, és mai napra eljutottunk odáig, hogy a paradicsomlevesen, hasábburgonyán és sajtos spagettin kívül a kakaót fogadja csak el (pudingokat, sós rágcsálnivalókat, kekszeket, pl. vaníliás karika megeszi). Bármilyen étellel kínáljuk, bármilyen szépen terítünk, semmit, sehol nem fogad el. Ez az időszak már elég régen, hónapok óta tart. Húst, felvágottat (a bébiételben lévőkön kívül) kenyeret, szendvicset, péksüteményt még soha életében nem evett, zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot, sajtot - a kakaón és pudingon kívül bármi más - tejterméket nem fogad el. Természetesen nagyon aggódunk, és nem tudjuk, hova forduljunk. A háziorvosnak már az elején jeleztük a problémát, ahol annyi segítséget kaptunk, hogy terítsünk szépen, és ne adjunk kakaót, ezek mind megtörténtek, de semmi változás. Szép környezetben, együtt szoktunk étkezni, nyugodt körülmények között. Egyébként rengeteg folyadékot fogyaszt, ebben nem is nagyon válogat, tea, gyümölcslé, szörp, stb. A két évvel idősebb kislányunk mindent elfogad, normálisan étkezik, tőle, tőlünk is ezt láthatja a kisfiunk a mindennapok során. Nagyon félünk, hogy ez a táplálkozási zavar komoly hiánybetegségekhez, egészségromláshoz vezet, ezért nagyon kérem, írják meg, hova, kihez fordulhatok, merre kellene elindulni megoldást találni? Köszönettel várom mielőbbi válaszukat!

        Dr. Balogh Andrea válasza a étkezés témában

        Kedves Kérdező! Ilyen esetben érdemes egy gyermek gasztroenterológust felkeresni, a háziorvostól kérjenek beutalót. Itt gyomor- bélrendszeri problémákkal, ételallergia kiszűrésével foglalkoznak többek között. Lehet hogy semmi gond nincs de biztonságból érdemes elmenni és akkor 1 vérvételből meg tudják nézni, hogy nincs e pl.vérszegénység. Remélem sikerrel járnak. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Dr. Balogh Andrea
        gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Balogh Andrea

        Kérdés: 2017. január 02., 08:07; Megválaszolva: 2017. január 04., 20:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: