A tüdőszűrés kimutatja a COPD betegséget?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

62 éves édesanyám aktív irodai dolgozó, gyógyszert nem szed és  nincs szervi problémája. Nem sportol. Sajnos már k.b. 20 éve (napi egy doboz cigaretta) dohányzik és köhögcsélni  is szokott. A gyaloglást jól bírja.

Önszorgalomból szűrővizsgálatokra járunk és a szív ultrahang k.b. három éve kimutatott véráramlásos zavart, de mind a vizsgálatot végző orvos, mind a hó elején a leletet megvizsgáló belgyógyász ezzel kapcsolatos teendőt nem talált, időnkénti ellenőrzés mellett. 

Anyu az utóbbi k.b. egy évben könnyebben kifullad, nehezebben lépcsőzik, megy fel emelkedőkön és lép fel járművekre. A hó eleji belgyógyászati szűrővizsgálaton a belgyógyász nem mondott semmit erre a panaszára. Néhány éve egy rendezvényen légzésfunkciós vizsgálaton is részt vett és ha jól emlékszem 70 %-os tüdőkapacitást mutattak ki.

Olvasgattam és úgy gondolom, hogy a tünetei összefüggésben lehetnek a COPD elnevezésű betegséggel. Jól gondolom?  A tüdőszűrés kimutatja ezt a betegséget? Tudom, hogy az első teendő a cigaretta letétele lenne, de ezt nem teszi. Mi a teendő? Lehet edzeni a tüdőt? Érdemes mozgásra késztetnem, hogy kicsit erősödjön a combizomzat? Összefüggésben van a nehéz fellépés esetleg az ülő munkával? Mennyi a  COPD súlyosbodásának ideje? Esetleg van olyan cigaretta, amely nem súlyosbítja a helyzetet?

Köszönettel: Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza COPD témában

Tisztelt Kérdező!

A COPD 95%-ban a dohányzással áll összefüggésben ez okozza, más is de ezek minimális hatással vannak (porok, gázok stb) . A dohányosok csak 15-20 %-nál alakul ki a tüdőfunkció gyorsult romlása (évente 70ml csökkenés szemben a normális körülmények között észlelt 20 ml/év) és gyulladása ami a COPD-t jellemzi. Kezdetben terhelésre jelentkezik a fulladás, majd aztán a légzésfunkciós vizsgálat során az első másodpercben kilégzett levegő (FEV1) 80% alá csökken és egyre súlyosbodik. 10-15 év alatt kialakulhat a krónikus légzési elégtelenség.

Sajnos a belgyógyász és a kardiológus kollégák nem igazán érzékenyek a légzésfunkciós értékek csökkenésére és a COPD-ben a tüdőszűrőnek, vagyis a mellkasröntgennek nincs semmilyen jelentősége, mivel a COPD egy funkcionális betegség aminek nincs röntgenen látható jellegzetessége. Ilyenkor mindenképpen el kell dönteni mit szeretne az ember. A betegség ebben a stádiumban, jelenleg enyhe és közepes srtádiumban van, folyamatos romlással folytatódik. Ilyenkor amit a páciens megtehet az a dohányzás elhagyása, mert egyedül ez képes megállítani a romlás ütemét. Azért érdemes valamit magának a páciensnek is tenni betegségének enyhülésére, mert gyógyszerrel ez nem megoldható. Ha a dohányzást nem sikerül abba hagyni akkor segítséget kell kérni, mert ez is megoldható.

Tüdőgyógyász szakorvos hatékonyan leszoktathatja a dohányzásról. Ebben a stádiumban az évente kapott influenza elleni oltás, öt évente penumococcus elleni oltás és a terhelésre jelentkező fulladásra hörgőtágítót kell szedni (Ventolin, vagy Atrovent) rendszeresen ellenörizni kell a légzésfunkció vesztését és tüdőgyógyászhoz kell fordulni. Üdvözlettel: Dr. Brugós László

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 17., 09:21; Megválaszolva: 2009. július 17., 09:21
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Lelet véleményezése
Tisztelt Doktornő! Csatolva küldöm édesanyám leletét. Érdeklődni szeretnék az állapota felől, mennyire nagy a baj, illetve szeretném ha...
Azbeszt egészségre gyakorolt hatása
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mi 5 éven át Elekthermax hőtárolós kályhákkal fűtöttünk, ami légkeveréses elven működik, és...
Miért?
Szeretném megtudni hogy egy copd-s beteget aki fokozódó fulladásos panaszokkal kézfej-lábfejduzzanattal kérésére mentő bevisz a sürgösségire még...
Ez már COPD?
Üdvözlöm Doktornő! Elnézését kérem, hogy ismét kérdésekkel zavarom, de a legutóbbi tüdőgyógyászati leletem nagyon leteglózott, megijesztett...
COPD vagy ASZTMA?
Szeretném kérni, egy kivülálló orvos tanácsát.. 2 hete történt hogy két lépés után kifáradtam.. nem fulladtam semmi egyéb panaszom nem volt.....