A tüdőszűrés kimutatja a COPD betegséget?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

62 éves édesanyám aktív irodai dolgozó, gyógyszert nem szed és  nincs szervi problémája. Nem sportol. Sajnos már k.b. 20 éve (napi egy doboz cigaretta) dohányzik és köhögcsélni  is szokott. A gyaloglást jól bírja.

Önszorgalomból szűrővizsgálatokra járunk és a szív ultrahang k.b. három éve kimutatott véráramlásos zavart, de mind a vizsgálatot végző orvos, mind a hó elején a leletet megvizsgáló belgyógyász ezzel kapcsolatos teendőt nem talált, időnkénti ellenőrzés mellett. 

Anyu az utóbbi k.b. egy évben könnyebben kifullad, nehezebben lépcsőzik, megy fel emelkedőkön és lép fel járművekre. A hó eleji belgyógyászati szűrővizsgálaton a belgyógyász nem mondott semmit erre a panaszára. Néhány éve egy rendezvényen légzésfunkciós vizsgálaton is részt vett és ha jól emlékszem 70 %-os tüdőkapacitást mutattak ki.

Olvasgattam és úgy gondolom, hogy a tünetei összefüggésben lehetnek a COPD elnevezésű betegséggel. Jól gondolom?  A tüdőszűrés kimutatja ezt a betegséget? Tudom, hogy az első teendő a cigaretta letétele lenne, de ezt nem teszi. Mi a teendő? Lehet edzeni a tüdőt? Érdemes mozgásra késztetnem, hogy kicsit erősödjön a combizomzat? Összefüggésben van a nehéz fellépés esetleg az ülő munkával? Mennyi a  COPD súlyosbodásának ideje? Esetleg van olyan cigaretta, amely nem súlyosbítja a helyzetet?

Köszönettel: Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza COPD témában

Tisztelt Kérdező!

A COPD 95%-ban a dohányzással áll összefüggésben ez okozza, más is de ezek minimális hatással vannak (porok, gázok stb) . A dohányosok csak 15-20 %-nál alakul ki a tüdőfunkció gyorsult romlása (évente 70ml csökkenés szemben a normális körülmények között észlelt 20 ml/év) és gyulladása ami a COPD-t jellemzi. Kezdetben terhelésre jelentkezik a fulladás, majd aztán a légzésfunkciós vizsgálat során az első másodpercben kilégzett levegő (FEV1) 80% alá csökken és egyre súlyosbodik. 10-15 év alatt kialakulhat a krónikus légzési elégtelenség.

Sajnos a belgyógyász és a kardiológus kollégák nem igazán érzékenyek a légzésfunkciós értékek csökkenésére és a COPD-ben a tüdőszűrőnek, vagyis a mellkasröntgennek nincs semmilyen jelentősége, mivel a COPD egy funkcionális betegség aminek nincs röntgenen látható jellegzetessége. Ilyenkor mindenképpen el kell dönteni mit szeretne az ember. A betegség ebben a stádiumban, jelenleg enyhe és közepes srtádiumban van, folyamatos romlással folytatódik. Ilyenkor amit a páciens megtehet az a dohányzás elhagyása, mert egyedül ez képes megállítani a romlás ütemét. Azért érdemes valamit magának a páciensnek is tenni betegségének enyhülésére, mert gyógyszerrel ez nem megoldható. Ha a dohányzást nem sikerül abba hagyni akkor segítséget kell kérni, mert ez is megoldható.

Tüdőgyógyász szakorvos hatékonyan leszoktathatja a dohányzásról. Ebben a stádiumban az évente kapott influenza elleni oltás, öt évente penumococcus elleni oltás és a terhelésre jelentkező fulladásra hörgőtágítót kell szedni (Ventolin, vagy Atrovent) rendszeresen ellenörizni kell a légzésfunkció vesztését és tüdőgyógyászhoz kell fordulni. Üdvözlettel: Dr. Brugós László

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 17., 09:21; Megválaszolva: 2009. július 17., 09:21
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Kedves Doktornő, Érdeklődni szeretnék, hogy Covid utáni elhúzódó nehézlégzés és tüdőproblémák esetén, ajánlott-e a száraz sóterápia?
Lelet eredmény
Kedves Doktornő! Ma voltam mellkasfelvételen ,és megkaptam az eredményt amiben kérem segítségéz eligazodni. Covidos voltam jelenleg nagyon...
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét szeretném kérni elkészült mellkas rtg. felvétel értelmezésével kapcsolatban, illetve abban, hogy a leírtak...
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Tisztelt doktornő! Nagyjából március végén kialakult tüdőgyulladásom van, hivatalosan márc 31én mutatta ki a CT, amelyen ez szerepel: A tüdőben...
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Néhány éve, időnként enyhe légszomjszerű rohamok törnek rám. Az elsők annyira enyhék...