Azbeszt egészségre gyakorolt hatása

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mi 5 éven át Elekthermax hőtárolós kályhákkal fűtöttünk, ami légkeveréses elven működik, és sajnos puha, porlódó azbesztlap van az aljában, (amit a helyiségbe fújt) ,igaz, csak a kevésbé veszélyes fehér fajta. Mégis úgy gondolom, hogy zárt térben évekig szívni az azbesztport nem igazán egészséges. Ezek a kályhák idén nyáron szétbontásra kerültek, központi fütés váltotta fel őket. Az elmúlt években visszatérő tüdőgyulladásaim voltak, évente kb. 2-szer. Igaz, hogy erős dohányos voltam, (napi 30 szál) , de fél éve teljesen letettem. Aszthmás is vagyok kb. 25 éve. A legutóbbi vizsgálton viszont enyhe COPD-t állapítottak meg, bár csak légszomjaim szoktak lenni, de sosem köhögök, és váladék is csak nagyon ritkán van, akkor is kevés. A váladék azóta van, amióta (március) beadattam a Prevenar 13-at. Színe: sárgás, vagy zöld, borsószem nagyságú ragacsos állagú, de tapasztalok benne pici pirosas szemcséket, (őrölt pirospaprikára hasonlít) . Mint említettem, váladék ritkán van, kb. 5 alkalommal volt március óta. Légzésfunkció: FEV1: 93%, TIFF: 62%. Kérdésem, hogy ez már tényleg COPD? Javulhat ez, hogy elhagytam a cigit? A kályhák azbesztje mennyit árthatott? Vagy tényleg igaz, hogy a fehér azbeszt nem nagyon veszélyes? Egyáltalán mi okozhatta az elmúlt 7-8 évben, hogy ha jön egy kis megfázás, az nekem mindjárt a tüdőre megy? És alig akar gyógyulni? Válaszát köszönöm Sándor

Dr. Hangonyi Csilla válasza COPD témában

Kedves Sándor!

Panaszai és légzésfunkciója valóban COPD-re utalnak. Ezek a tünetek javulhatnak, amennyiben továbbra sem dohányzik, és használja belégzőszereit rendszeresen. Az elhúzódó légúti fertőzések is a COPD rovására írhatók. Remélhetőleg idővel ez is javul majd. A kályha azbesztje valószínűleg nem okozott maradandó károsodást, de 40 éves kor feletti valaha dohányos embereknek évente javasolt a tüdőszűrés, amit mindenképpen javaslok.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2019. október 04., 22:02; Megválaszolva: 2019. október 07., 18:22
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Lelet véleményezése
Tisztelt Doktornő! Csatolva küldöm édesanyám leletét. Érdeklődni szeretnék az állapota felől, mennyire nagy a baj, illetve szeretném ha...
Miért?
Szeretném megtudni hogy egy copd-s beteget aki fokozódó fulladásos panaszokkal kézfej-lábfejduzzanattal kérésére mentő bevisz a sürgösségire még...
Ez már COPD?
Üdvözlöm Doktornő! Elnézését kérem, hogy ismét kérdésekkel zavarom, de a legutóbbi tüdőgyógyászati leletem nagyon leteglózott, megijesztett...
COPD vagy ASZTMA?
Szeretném kérni, egy kivülálló orvos tanácsát.. 2 hete történt hogy két lépés után kifáradtam.. nem fulladtam semmi egyéb panaszom nem volt.....
Azbeszt, üveggyapot egészségre...
Tisztelt Doktornő. 43 éves vagyok, mozgássérült. (egyik lában 3 cm-rel rövidebb.) 12 évig dohányoztam (napi 30 szál) de 2018. októberében...