• Azbeszt egészségre gyakorolt hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mi 5 éven át Elekthermax hőtárolós kályhákkal fűtöttünk, ami légkeveréses elven működik, és sajnos puha, porlódó azbesztlap van az aljában, (amit a helyiségbe fújt),igaz, csak a kevésbé veszélyes fehér fajta. Mégis úgy gondolom, hogy zárt térben évekig szívni az azbesztport nem igazán egészséges. Ezek a kályhák idén nyáron szétbontásra kerültek, központi fütés váltotta fel őket. Az elmúlt években visszatérő tüdőgyulladásaim voltak, évente kb. 2-szer. Igaz, hogy erős dohányos voltam, (napi 30 szál), de fél éve teljesen letettem. Aszthmás is vagyok kb. 25 éve. A legutóbbi vizsgálton viszont enyhe COPD-t állapítottak meg, bár csak légszomjaim szoktak lenni, de sosem köhögök, és váladék is csak nagyon ritkán van, akkor is kevés. A váladék azóta van, amióta (március) beadattam a Prevenar 13-at. Színe: sárgás, vagy zöld, borsószem nagyságú ragacsos állagú, de tapasztalok benne pici pirosas szemcséket, (őrölt pirospaprikára hasonlít). Mint említettem, váladék ritkán van, kb. 5 alkalommal volt március óta. Légzésfunkció: FEV1: 93%, TIFF: 62%. Kérdésem, hogy ez már tényleg COPD? Javulhat ez, hogy elhagytam a cigit? A kályhák azbesztje mennyit árthatott? Vagy tényleg igaz, hogy a fehér azbeszt nem nagyon veszélyes? Egyáltalán mi okozhatta az elmúlt 7-8 évben, hogy ha jön egy kis megfázás, az nekem mindjárt a tüdőre megy? És alig akar gyógyulni? Válaszát köszönöm Sándor

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a COPD, témában

        Kedves Sándor! Panaszai és légzésfunkciója valóban COPD-re utalnak. Ezek a tünetek javulhatnak, amennyiben továbbra sem dohányzik, és használja belégzőszereit rendszeresen. Az elhúzódó légúti fertőzések is a COPD rovására írhatók. Remélhetőleg idővel ez is javul majd. A kályha azbesztje valószínűleg nem okozott maradandó károsodást, de 40 éves kor feletti valaha dohányos embereknek évente javasolt a tüdőszűrés, amit mindenképpen javaslok. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2019. október 04., 22:02; Megválaszolva: 2019. október 07., 18:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.