Ez már COPD?

Üdvözlöm Doktornő! Elnézését kérem, hogy ismét kérdésekkel zavarom, de a legutóbbi tüdőgyógyászati leletem nagyon leteglózott, megijesztett, ezért szeretnék Öntől ismét kérdezni. Mint már korábban is írtam, visszatérő tüdőgyulladásaim voltak az elmúlt években. Dohányoztam, (napi 30 szál 14 éven át) , de tavaly októberben végleg letettem. 2019.06.26-án egy budapesti tüdőgondozóban vizsgáltak meg, a következő lelet született.: Anamnesis: asthma bronchiale allergiás, rhinitis allergia. Inhalátor készüléket, shakert, power breathe készüléket használ. Visszatérő tüdőgyulladásai szoktak lenni. A Prenevar 13-at beadatta. 20 csomagév dohányzás az előzményében. Fél éve nem dohányzik. Azbeszt expozició 5 éven keresztül. (Légkeveréses, hőtárolós kályhák, és fehér azbeszt van bennük, ami tudomásom szerint a legkevésbé károsító fajta.) Fizikális vizsgálat: éles, kopogtatási hang, alveoláris alaplégzés, zörej nem hallható. FVC: 92%, FEV1: 73%, FEV1/FVC: 67%, PEF: 67%, oxigen sat: 96%. Enyhe obstructív ventilláció károsodás. Megfigyelés COPD irányában. Kontroll: 07. 24. 2019.07.24. Kontroll vizsg.: FVC: 109%, FEV1: 84%, FEV1/FVC: 64%, PEF: 83%, oxigen sat: 97%. Vélemény: ACO, Asthma bronchiale allergiás, GINA III. részlegesen kontrolált. "A" csoportú COPD Terápia: Relvar 92/22 napi 1 belégzés, inhalálás salvus víz, és berodual oldattal. Ettől az eredménytől nagyon megijedtem. Akkor hiába tettem le a cigit? Az állapotom mindig rosszabbodik majd? (Mellkasröntgenem úgy tudom, nem látott a doktornő semmi elváltozást, kivéve a 25 éve meglévő szív-rekesz szögleti mellhártya összenövést. Január végi mellkas CT-m is negatív, bronchiectasia nem mutatható ki.) A másik problémám, hogy azt tapasztalom, a relvar használata óta megint légcső, vagy hörghurutom van, rossz közérzet, és hőemelkedéseim voltak, és amikor elolvastam a betegtájékoztatót, abban említi is gyakori mellékhatásként a hörghurutot. Lehetséges ez? Most szedjem ezt a gyógyszert, vagy inkább jelezzem, hogy ilyen tüneteket tapasztalok? (Egyébként hasonló tüneteket tapasztaltam a korábban használt Foster spray-nál is, ezért írták fel a relvar-t.) Soha nincs ingerköhögésem, sem reggel, sem napközben, kivéve ha elkapok valami vírusos fertőzést. Váladék sem nagyon van, viszont ha van egy kevéske, az van hogy átlátszó, vagy minimális mennyiségű, fehér lepedékszerű. Köhögés után, ill. általánosan is sós ízt tapasztalok a számban, ami meg is szokott maradni több óráig. Ez jöhet a tüdőből? Vagy felső légúti, emésztési? (A nyelvemen a lepedék mindig fehér.) Ébredés után szoktam olyat érezni, hogy a bal tüdőm aljában minha le lenne valami rakódva, légvételkor rezgés szerűt érzek, de 1-2 köhintés után elmúlik. És még annyit kérdeznék, hogy tegnapelőtt este viszont felköhögtem egy kis váladékot, ami fehéres-sárgás volt, de nagyon édeskés szagú. Ez egyszer fordult elő. Mit árul ez el? Biztos, hogy ez már COPD? Köszönöm ismét türelmét, és (talán megnyugtató) válaszát. Sándor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza COPD témában

Kedves Sándor!

A légzésfunkciós leletek szerint állapota nem romlik, hanem javul. A reggeli köhögés, kevés váladék képződése lehet a korábbi dohányzás, ill. a városi légszennyezés következménye. Egyébként több év dohányzás után idő kell ahhoz, hogy a köhögés csökkenjen. Leletei alapján nincs oka aggodalomra.A belégzőszerek okozta mellékhatást mindenképpen beszélje meg tüdőgyógyászával!

Másik diagnózisa az allergiás aszthma, amennyiben valóban van légúti allergiája az is okozhatja a légúti váladék képződését.

Összességében úgy látom, hogy közel normál légzésfunkciós paraméterei nem utalnak komoly COPD-re.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2019. július 28., 00:09; Megválaszolva: 2019. július 28., 10:16
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Lelet véleményezése
Tisztelt Doktornő! Csatolva küldöm édesanyám leletét. Érdeklődni szeretnék az állapota felől, mennyire nagy a baj, illetve szeretném ha...
Azbeszt egészségre gyakorolt hatása
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mi 5 éven át Elekthermax hőtárolós kályhákkal fűtöttünk, ami légkeveréses elven működik, és...
Miért?
Szeretném megtudni hogy egy copd-s beteget aki fokozódó fulladásos panaszokkal kézfej-lábfejduzzanattal kérésére mentő bevisz a sürgösségire még...
COPD vagy ASZTMA?
Szeretném kérni, egy kivülálló orvos tanácsát.. 2 hete történt hogy két lépés után kifáradtam.. nem fulladtam semmi egyéb panaszom nem volt.....
Azbeszt, üveggyapot egészségre...
Tisztelt Doktornő. 43 éves vagyok, mozgássérült. (egyik lában 3 cm-rel rövidebb.) 12 évig dohányoztam (napi 30 szál) de 2018. októberében...