Lehet e tüdőrák?

Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő,

Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék Öntől érdeklődni, véleményt kérni. 46 éves, és kamasz kora óta - egy-másfél éves megszakítással - dohányzik. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy néha néha köhécsel, esetenként a torkát köszörüli - viszonylag gyakrabban, mint ami fölött elsiklik az ember. Terhelés hatására elég szaporává válik a légzése, bár ez talán betudható annak, hogy van rajta egy kis súlyfelesleg (illetve ez azért természetes is valamilyen szinten ha mozog az ember...) . Más "tünetet" nem véltem felfedezni, de én így is nagyon aggódom érte, és szeretném tudni hogy aggodalmam jogos e..

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel:

M

WEBBeteg Szakértő válasza tüdő témában

Kedves Kérdező!

Valóban jó megfigyelő, mert amit leírt az egy 20-30 éve dohányzó ember esetében hörghurutnak felelhet meg. Kéne egy légzésfunkciós vizsgálatot csinálni és ettől függően kezelni. Minden esetre a dohányzást abba kéne hagyni hisz eleget dohányzott és ez innentől kezdve egyre ártalmasabb lehet, ha mondja, hogy van egy kis túlsúlya is. Jelentkezzenek háziorvosnál, hogy COPD kiszűrése miatt küldje el Önöket egy légzésfunciós és EKG vizsgálatra.Üdvözlettel: Dr. Brugós László

Kérdés: 2009. március 26., 19:14 ;Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 13:36
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Tüdő jelemzői
Tüdöbenn felgyülemlett kálcium, milyen problémát okozhat? Mitől fordulhat elő a kálciúm le rakódása? Köszönöm szépen.
CT vizsgálatok
Tisztelt Dr.Nő, Dr.Úr! Az édesanyám a napokban volt CT vizsgálatok és az alábbi leletet kapta, aminek kiértékelésében kérném a...
Tüdőműtét bonyodalmassága és a...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretnék egy olyan kérdéssel fordulni Önhöz miszerint az Édesanyámnak tüdőröntgenen találtak egy foltot a tüdejében...
Tüdő
Tisztel Doktor Ur / No, A kovetkezovel fordulnek onokhoz. Nehany napja kezdodott, hogy ugy erzem, nehezen kapok levegot. A hatam es a mallkasom is fajdigal...
Mit várhatok a jövőtől?
A CT leletem a következő: A mediastinumban, a hilusokban diffuze ábrázolódik néhány kisebb, 1cm alatti nyirokcsomó. A tüdőkben mko., jobb oldali...