Mire utalhatnak a tünetek?

Tisztelt Doktornő! 20 éves vagyok, kb. 4 évig dohányoztam (időnként most is elszívok egy, vagy két cigarettát egy hónapban, de már nem vagyok függő) . A magas cigarettaszámot (napi kb. 7-8 szál) egy éve csökkentettem le a feljebb már említett mennyiségre. Néhány hónappal ezelőtt a jobb lapockám alatt fájdalmat érzékeltem. Ez a fájdalom nagyjából két hétig volt a hátamban, azóta hol előfordul- hol nem, de fájdalom azóta a két lapockám között is szokott jelentkezni, általában lélegzetvételnél. Ez el szokott múlni, de minden nap előjön. Köhögni nem köhögök, csak elég ritkán (kb. hetente-kéthetente összesen 10 percen át) , és enyhén. Viszont a mellkasomban időnként kellemetlen, maró érzést érzek, ami szúrásszerűen előjön, majd szinte ugyanabban a pillanatban el is múlik (naponta maximum 2 alkalommal) . Hozzá kell tennem, a családomban senki nem dohányzik, viszont mind a két szülőm felmenői között nagyon sok volt a kemény, és a láncdohányos, de egy rokonom sem szenvedett tüdőrákban. A kérdésem a következő: a felsorolt tünetek utalhatnak-e tüdőrákra ilyen korban? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: A. M.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza hátfájás témában

Kedves Kérdező!

Nyugodjon meg, tünetei nem utalnak tüdőrákra, inkább mozgásszervi eredetűek lehetnek. Ülő munka, rossz tartás okozhatja. A mellkasi maró érzés emelkedett gyomorsav szint miatt is lehet.

A dohányzást viszont hagyja el teljesen, mert később egyre nehezebb lesz véglegesen leszokni.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. július 14., 17:26; Megválaszolva: 2015. július 18., 09:58
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Lelet eredmény
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 