Kavicsos vizipipázás veszélyei

Üdv, tüdőgyógyász és/vagy toxikológus válaszát várom. Kérdésem: melyek a vizipipázás veszélyei ízesített glicerinnel átitatott porózus kövek használata esetén? Milyen veszélyt jelenthet a kavicsok hevítéséhez -és a glicerin párologtatásához - használt izzó szén? Mik lehetnek a hosszútávú következmények? A módszer mellett érvelők említik a nikotin- és kátránymentességet, a szédüléses-stb. dohányszívás mellett jelentkező rosszullét hiányát, a füstmentességet - ezzel a módszerrel állítólag csak a vízgőzben elkeveredett, ízesített glicerinpárát lélegzi be az ember. Ellenzői a széndarab által előállított szén-monoxidra hivatkoznak, a tesztelők elmondása szerint viszont nincs erre utaló rosszullétük. Köszönöm a válaszadó (k) segítségét, véleményét. Ön (ök) ön múlik, hogy lesz-e nekem is valami "csúnya szenvedélyem".. vagy maradok az eddig járt füves-fás, egész egész-séges úton.

Dr. Kardos Tamás válasza vízipipa témában

Bevallom, olyat kérdezett, amelyre teljes biztonsággal nem tudok sem igent, sem nemet mondani. Amennyire utána tudtam nézni, szakirodalom nem foglalkozik kiterjedten ezzel a kérdéssel, tehát a hosszútávú hatásokról nem tudok nyilatkozni. Az, hogy milyen káros hatásai lehetnek, azt biztonsággal nem tudom megmondani. Az biztos, hogy a dohány égése miatt keletkező karcinogének így nem játszanak szerepet, tehát annál mindenképpen kevésbé káros. Az így keletkezett szénmonoxid minimális mértékű lehet, annyi talán egy súlyosabb szmogban töltött nap során is bekerülhet a tüdőbe. Tehát biztonsággal nem tudok választ adni a kérdésére. Érdemes lenne egy toxicológust is megkérdezni, de az is lehet, hogy ő sem tudna ennél pontosabb választ adni.

Megválaszolva: 2012. február 10.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

De mi a helyzet a vizipipával
Tisztelt Szakértő asszony/úr! Rengeteg helyen próbáltam utána nézni, hogy a "dohányzásnak" mik a káros hatásai, azonban szinte kizárólag a cigarettával...
Vizipipa ásványi kővel
Üdv Azt szeretném megkérdezni, ha a vizipipát nem dohánnyal, hanem ásványi kővel használom akkor is ártalmas a szervezetre? Sokan azt mondják, hogy igen,...
Vizipipa kizárólag ásvány (kő)...
Tiszteletem! Az lenne a kérdésem, hogy a vizipipázás kizárólag az ásványok (kövek) használatával (tehát dohány vagy minden más nélkül) káros-e az egészségre?...
Röntgen leleten transzparencia...
Szeretném ha véleményt mondana az eredményemről . "Rekeszek jól határoltak . Sinusok szabadok. Jobb old. a hilus felső pólusa magasságában...
Azbeszt belégzésének mik a...
Kedves Doktornő! Elmúlt héten óvatlan voltam és (vélhetően) azbeszt hullámpalát takarítottam, ugyan nagyrészt pormaszk volt rajtam, de úgy érzem, hogy...
Torokkaparás fokozódó köhögés
Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne Önök felé, hogy jópár hete azzal küzdök, hogy kapar, köszörül a torkom, és ha elkezdek köhögni, akkor egyre nagyobb lesz az...