Ct véleményezés

Tisztelt Dr. Úr! Kérném véleményezze az alábbi leletet: A látótérbe került basalis tüdő segmentumokat tüdőablakkal áttekintve egyértelmű kóros nem ábrázolódott. A máj normális nagyságú, homogén szerkezetű, 4-es segmentumában egy 4 mm-es, 2-es segmentumában egy 3 mm-es, 6-os segmentumában egy 5 mm-es minden sorozaton hypodens eltérés ábrázolódott. Az epehólyag eltávolítva. A ductus choledochus nem tágabb. A pancreas ép, mírigyes szerkezete megtartott. A lép eltérés nélkül ábrázolódott, hilusában egy 8 mm-es járulékos lép látható. A mellékvesékben körülírt eltérés nem látható. Mindkét oldali vese normális morfológiájú, a bal vesében egy 4 mm-es, körülírt, hypodens eltérés látható. Kő, üregrendszeri tágulat nem látható, a kontrasztkiválasztás mindkét oldalon jó ütemű. Retroperitonealisan kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A kismedencében a hólyag kontúrja ép. Egy 13 mm-es, zsírtartalmú köldöksérv ábrázolódott. A per os kontrasztanyag a vékonybelekig jutott, amennyire a nem bél specificus vizsgálattal a nem előkészített beleken megítélhető, egyértelmű passage akadályra utaló eltérés nem ábrázolódott. A sigmán néhány diverticulum látható. A mesenteriumban néhány, maximum 6 mm rövidebb átmérőjű nodularis képlet ábrázolódott. A mesenterium gyök, denzitása diszkréten, felhőszerűen emelkedett. Az LIII. csigolyában egy 17 mm-es, körülírt, hypociens terület látható. Köszönöm!

Dr. Laki András válasza Hasi CT lelet témában

Tisztelt Kérdező! Minden képalkotó vizsgálat eredménye csak a beteg személyes vizsgálatával együtt, az esetleges panaszok és tünetek ismeretében értékelhető megfelelően, nem, derült ki, miért készült a vizsgálat. A felvételek hiányában sem lehet teljes értékű választ adni. Hiányolom, hogy a lelet végén álló - bizonyára létező - véleményt nem mellékelte a kérdéshez, pedig az is a lelet fontos része, hogy a felvételeket elemző radiológus milyen összefoglalást írt a látottakról. Felelősség vállalása nélkül azt gondolom, a májban lévő eltérések kis cysták lehetnek. A vesében látott kis képlet is lehet cysta, de biztonsággal megítélni így nem lehet. A mesenteriumban (bélfodorban) látott képletek kis nyirokcsomók leírására illenek, melyek a környező zsírszövet enyhe gyulladásos jellegű eltéréséhez társulnak. A csigolyában leírt (az eredetiben bizonyára "hypodens" azaz, csökkent sugárelnyelésű) területet nem tudom látatlanban megítélni. A lelettel és lehetőség szerint a felvételekkel együtt menjen vissza ahhoz az orvoshoz, aki a vizsgálatot kérte, illetve, ha saját kezdeményezésében történt a vizsgálat, akkor panaszainak megfelelő (belgyógyász, gasztroenterológus, szükség szerint egyéb) szakorvosi konzultációt kérjen.

Megválaszolva: 2023. március 05.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...