• Hasi és kismedencei CT eredmény értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Szeretném segítségüket kérni a csatolt CT eredmény értelmezésében, illetve kérem nyugtassanak meg, amennyiben nincs okom aggodalomra és leletemmel minden rendben van. Előzmények: Néhányszor jelentkezett világos színű véres széklet, ezért belgyógyászati vizsgálaton vettem részt, ahonnan tovább küldtek proktológiára, illetve hasi és kismedencei UH vizsgálatokra. Proktológia: Ép perianalis regio norm sphynctertonus, tipusos irányokban kissé lobos II fokú nodusok, hypertophizált carunculák, egyéb kóros anoscopia során 8 cm-ig nem látható. Vérzés nem észlelhető. Detralex caps és Mastu kúp szedése 2 hétig. (ez alapján aranyerem van, amely a CT vizsgálat során még fent állt, kezelés alatt van jelenleg) Hasi UH: Lelet csatolva CT vizsgálat: Lelet csatolva - A lelet alapján a "rectum aboralisban fémvarratsornak imponáló képletek láthatóak". Megjegyzem, hogy műtétem nem volt azon a tájékon, így fémvarrat nem maradhatott ott. Lehetséges, hogy aranyér miatt tűnik annak?

        Dr. Laki András válasza a Hasi CT lelet témában

        Tisztelt Kérdező! A végbél alsó szakaszának falán láttak sugárelnyelő képleteket, melyek fém varratsorra emlékeztették a leletező orvost. Ha műtéte nem volt, akkor valóban nem lehetnek ott ilyen varratok, de a felvételek hiányában nem tudok biztos választ adni, hogy mik lehetnek. Aranyér nem ad ilyen, a fémekre jellemző igen fényes képet szintjén, Látatlanban, nagyon besűrűsödött, falhoz tapadt kis széklet darabok, esetleg műtermékek merülnek bennem fel. A vizsgálatot elsősorban az ultrahang során a bal veséjén látott eltérés miatt javasolták, a CT egyértelműen variációnak írta le, egyéb gyanús nem volt a veséjén. A májban kicsiny képleteket írtak le, melyek a kis méretük miatt nem voltak pontosan besorolhatók, ezért javasoltak követést, illetve felvetettek egy MR vizsgálatot, ami bizonyos esetekben a májról pontosabb képet adhat. A felvételek hiányában erre nem tudok válaszolni, hogy az MR elvégzése indokolt-e, mivel nagyon kicsik a képletek. Ha cysták, akkor valószínűleg jól megítélhetők, egyéb esetben nem biztos. Esetleg a májra célzott kontroll ultrahangvizsgálat is segíthet, egy erre megfelelő, nagy felbontású ultrahangkészülékkel.


        Kérdés: 2020. április 21., 21:43; Megválaszolva: 2020. április 24., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: