Agyi MR vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve teendőm, van e bármilyen kezelésre szükségem? Kimásolom az MR vizsgálat eredményét: Fődiagnózis: Idegrendszeri elfajulásos betegség k.m.n. (G3190) (Ez már önmagában megrémisztett!) Koponya MR és MRA vizsgálat: Natívan T1 súlyozott sagittalis, T2 súlyozott, DWI és SWI axialis, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. 3D TOF angiographia készült az intracranialis arteriákról. Középvonali, szimmetrikus, norm. tág kamrarendszer. A külső liquorterek a convexitas közelében kissé tágabbak. Az agyállományban kóros jeleltérés nem látható. A diffuziós sorozaton jelnövekedés nem jött létre. Az SWI szekvencián vérzésre utaló jelmentes terület nem azonosítható. A ponto-cerebellaris cisterna mindkét oldalon szabad. A belső hallójáratokban futó idegképletek jól azonosíthatók. A belső fül folyadék terei megtartottak. Az intracranialis MRA felvételeken szignifikáns stenosis, egyértelmű aneurysma nem ábrázolódott. A jobb ACP variációt mutat. A jobb arteria vertebralis intracranialis szakasza és a jobb ACA első szakasza az ellenoldalinál gracilisabb lumennel ábrázolódott. A cranio-cervicalis átmenet szabályos. Vélemény: A vizsgálat intracerebralisan pathologiás eltérést nem igazolt. Kisagy-híd szögleti térfoglalás nem mutatható ki. Domináns bal arteria vertebralis. Ezt a leletet kaptam, és szeretném tudni pontosan, hogy ez mit is takar, van e bármilyen kórós eltérésem, beteg vagok e, kell e bármilyen további kezelés, szükségem van e bármilyen neurológiai ellátásra? Illetve a fődiagnózisban szereplő megnevezés mire utal? Megtisztelő válaszát, és segítségét előre is hálásan köszönöm!

Dr. Laki András válasza agyi MR lelet témában

Tisztelt Kérdező!

Előrebocsátom, hogy minden képalkotó (és más) vizsgálat helyes, teljes körű értekéléséhez szükségesek az előzmények, panaszok, tünetek ismerete illetve, hogy mi volt konkrétan a vizsgálat indoka. Ezek a kérdésében nem szerepeltek. A felvételeket sincs módom megtekinteni. A vélemény megfogalmazásából arra gondolok, hogy szédülés vagy fülzúgás lehetett a panasz, ami miatt a vizsgálat készült (Ön, vagy kezelőorvosa kérte?). Az összefoglaló véleményben leírták, hogy az agyban kóros eltérést nem láttak, valamint kisagy-híd szögletben térfoglalás nem volt igazolható. Az agyalap egyes artériában, valamint a gerinc-artériák tágasságában variációkra utaló jeleket írtak le - ezen ereket érintően viszonylag gyakoriak a variációk, aszimmetriák. Ezeknek önmagukban nincs jelentőségük, mert az agyalapi artériás gyűrűben normális esetben az erek egymást kiegészítik, szükség szerint pótolni képesek. Az egyetlen, valamennyire kórosnak tekinthető megállapítás az, hogy "A külső liquorterek a convexitas közelében kissé tágabbak", vagyis úgy látták, hogy az agyállomány körüli agyvíz-terek kissé tágabbak az átlagosnál. Arra nem tudok válaszolni, hogy miért szerepel a diagnózisban az "idegrendszeri elfajulásos betegség", talán az előbb említett megállapításra utal, vagyis hogy az agykéreg relatíve kissé vékonyabb és emiatt több a folyadék a koponyában. Önmagában ennek sincs jelentősége, a leletet és a véleményt egészében kell nézni, a felvételekkel együtt, nem a kódot.

Az, hogy ez a tágasság megfelel-e az Ön életkorában már előforduló normális állapotnak, vagy van-e valami oka, azt csak az előzményekkel illetve a beteg vizsgálatával együtt lehet megállapítani. Egyébként a lelet gyakorlatilag egy minden részletében negatív, normális leírást tartalmaz. A lelettel forduljon a kezelőorvosához, illetve idegggyógyász szakorvoshoz.

Kérdés: 2022. június 20., 09:27; Megválaszolva: 2022. június 20., 15:37
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Koponya mr vizsgálat
Kedves Doktor úr, Az alábbi koponya mr lelet èrtelmezèsèhez kèrnèm a segítsègèt: A koponyáról kèszült MR vizsgálat során axiális síkú...
CT Eredmény
Ma kaptam meg a vizsgálat eredményét .. szeretnek választ kapni mert nem ertem
Lelet véleményezése...
a fehérállományi folyamat hátterében chronicus-subacut microvasculáris károsodás mellett felmerül demyelinisatio lehetősége is
Krónikus Ischaemáis agyi károsodás
Tisztelt Dr Úr! mr vizsgálatom eredményének ki értékelésébe szeretném a segítségét kérni. A kamrarendszer és a felszíni liquortér supra és...
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...