Koponya mr vizsgálat

Kedves Doktor úr, Az alábbi koponya mr lelet èrtelmezèsèhez kèrnèm a segítsègèt: A koponyáról kèszült MR vizsgálat során axiális síkú T2, DWI, T2 GRE, 3D T1, valamint sagittalis síkú 3D T2 FLAIR sorozatokat kèszítettünk a teljes intracraniumról. A kamrarendszer közèpású, szimmetrikus, az intra ès extracerebralis liquorterek tágassága szabályos. Bal oldalon a tractus olfactorius eredèsènèl egy 6mm-es, extraaxiális helyzetű, fokozott T2 ès FLAIR jelintenzitású eltèrès látható. A nagyagyfèltekèkben egyèb kóros jelintenzitás nem differenciálható. Mindkèt cerebellaris hemisphetium közèpsõ harmadában dorsálisan sávszerű chr. állománykárosodás látható kb 5mm szèlessègben. A többi agyideg lefutása, vastagsága szimmetrikus , szabályos. Vèlemèny: chr. cerebellaris laesio A bal tractus olfactoriusán leírt lèplet további megitèlèsère kontrasztanyagos kiegèszítès javasolt. Mivel vonakodom a nehèzfèmes kontraszt anyag beadásától, a kèrdèsem az lenne, hogy milyen betegsègek okozhatnak ilyen fokozott jelintenzitást, valamint, hogy mit takar a chr. Cerebellaris laesio. Köszönöm

Dr. Laki András válasza Agyi MR lelet témában

Tisztelt Kérdező!

Minden vizsgálati lelet csak a beteg ismeretében, személyes vizsgálatával, a kórelőzmény ismerete mellett értékelhető megfelelően. Ezek csak a kezelőorvos, illetve a vizsgálatot kérő orvos számára lehetnek adottak. A felvételeket sincs módom megnézni. A kérdésére a válaszom az, hogy a chr. cerebellaris laesio egy krónikus (régóta fennálló) károsodást jelent a kisagy mindkét oldali féltekéjében. A kontrasztanyagos kiegészítést azonban nem is emiatt, hanem a bal oldalon a szaglóideg eredésénél látott, de az agyszöveten kívüli 6 mm-es eltérés miatt javasolták, ami kontrasztanyag nélkül nem volt teljes biztonsággal megítélhető. Azt nem írta, hogy miért vonakodik a "nehézfémes kontrasztanyag beadásától", de a világon már nagyon sok millió ilyen vizsgálat alapján mai tudásunk szerint, a nagyon ritka allergiás reakciókon kívül csak néhány olyan körülmény van (pl. súlyos veseelégtelenség), ami miatt nem vagy csak kifejezetten indokolt esetben javasolt a kontrasztanyag beadása, egyéb esetekben késői káros hatások eddig nem bizonyosodtak be. Beszélje meg a kezelőorvosával, illetve ideggyógyásszal, hogy mi legyen a következő lépés; vagy Ön mégis vállalja a kontrasztanyagos vizsgálatot, vagy egy bizonyos idő után kontroll vizsgálatra kerülhet sor.

Kérdés: 2021. december 21., 08:42 ;Megválaszolva: 2021. december 24., 10:40
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
MR vizsgálat értékelése
Kedves Doktornő/Doktorúr, Kéz,láb,arc biszergés zsibbadás miatt jártam MR vizsgálaton. Legyen kedves segíteni az MR kiértékelésében illetce...
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
CT Eredmény
Ma kaptam meg a vizsgálat eredményét .. szeretnek választ kapni mert nem ertem
Lelet véleményezése...
a fehérállományi folyamat hátterében chronicus-subacut microvasculáris károsodás mellett felmerül demyelinisatio lehetősége is
Krónikus Ischaemáis agyi károsodás
Tisztelt Dr Úr! mr vizsgálatom eredményének ki értékelésébe szeretném a segítségét kérni. A kamrarendszer és a felszíni liquortér supra és...