Kissebb borsónyi gkemény göb a száj felső ajkán

Tisztelt doktornő! Az elmúlt 2 hónapban sok szomorúság ért a magánéletemben. Korábban 3 éve volt melanómám egy anyajegyen, amit leműtottek sikeresen, azóta is járok kontrollra hála Istennek minden rendben volt ezelőtt másfél hónappal. Körül belül 2 hete vettem észre, hogy a számban, a felső ajkamban jobb oldalon a metsző fogamtól kicsit jobbra, egy kemény borsónyi görcs található. Konkrétan nem az ajak falán, hanem a belsejében van. Eleinte nagyobb volt ha jól emlékszem. Most kicsivel, mintha kissebb lenne, viszont mellette van még egy kissebb, ami mondjuk bors nagyságú. Megfigyeltem, hogy a görcs helyén az ajak belső falán picit fehéres a bőr. Egyébbként nem fáj, viszont tényleg annyira nagy, hogy a fogat is zavarja már. Dohányzom, napi kb 1 doboz, nem iszom alkoholt. Egyébbként kb 2 éve leszoktam a dohányzásról másfél évre és kb 1 éve ismét dohányzom. Nagyon sokat fogytam az elmúlt hónapokban. Mimlehet ez? Szájdaganat? Milyen szakorvoshoz forduljak? Válaszát előre várom.

Dr. Baki Márta válasza szájnyálkahártya elváltozás témában

Tisztelt Uram! Egyrészt az nagyon jó dolog, hogy leszokott a dohányzásról, kár, hogy ismét rendszeresen dohányzik, és nem is keveset. A nemzetközi és hazai adatok alapján akármilyen betegségben szenved az egyén vagy egészségesnek érzi magát, mindenképpen előnyös, hogyha a dohányzást abbahagyja. Még a nagy valószínűséggel dohányzás okozta például tüdődaganatos betegek is tovább élnek, ha a betegségük felismerése után, kezelés közben hagyják abba a dohányzást. Így, azt mindenképpen javaslom. Segítenek a helyi tüdőgondozók illetve az Országos Korányi Intézetnek van egy zöld telefonszáma, amin segítséget kérhet: 80-44-20-44. Visszatérve az eredeti kérdéséhez: javaslom, hogy szájsebész vagy fogász nézze meg az elváltozást. Lehet, hogy csak valamilyen vírus fertőzésről van szó, s akkor helyi ellátás szükséges. Bizonytalan esetben, mintavétel, kenet vétel szükséges, esetleg eltávolítás. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2020. október 18.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli részen). Ilyenkor...
Panoráma Röntgen Vizsgálata Daganat?
Üdv! A mai napom voltam egy fogorvosnál (szájsebésznél) ahol a szám belsejét vizsgáltattam meg mert furcsa fehér dolgokat vettem rajta észre, ami duzzadt az...
Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...