• Kissebb borsónyi gkemény göb a száj felső ajkán

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő! Az elmúlt 2 hónapban sok szomorúság ért a magánéletemben. Korábban 3 éve volt melanómám egy anyajegyen amit leműtottek sikeresen, azóta is járok kontrollra hála Istennek minden rendben volt ezelőtt másfél hónappal. Körül belül 2 hete vettem észre, hogy a számban, a felső ajkamban jobb oldalon a metsző fogamtól kicsit jobbra, egy kemény borsónyi görcs található. Konkrétan nem az ajak falán, hanem a belsejében van. Eleinte nagyobb volt ha jól emlékszem. Most kicsivel mintha kissebb lenne, viszont mellette van még egy kissebb ami mondjuk bors nagyságú. Megfigyeltem hogy a görcs helyén az ajak belső falán picit fehéres a bőr. Egyébbként nem fáj, viszont tényleg annyira nagy, hogy a fogat is zavarja már. Dohányzom, napi kb 1 doboz, nem iszom alkoholt. Egyébbként kb 2 éve leszoktam a dohányzásról másfél évre és kb 1 éve ismét dohányzom. Nagyon sokat fogytam az elmúlt hónapokban. Mimlehet ez? Szájdaganat?? Milyen szakorvoshoz forduljak? Válaszát előre várom.

        Dr. Baki Márta válasza a szájnyálkahártya elváltozás, dohányzás témában

        Tisztelt Uram! Egyrészt az nagyon jó dolog, hogy leszokott a dohányzásról, kár, hogy ismét rendszeresen dohányzik, és nem is keveset. A nemzetközi és hazai adatok alapján akármilyen betegségben szenved az egyén vagy egészségesnek érzi magát, mindenképpen előnyös, hogyha a dohányzást abbahagyja. Még a nagy valószínűséggel dohányzás okozta például tüdődaganatos betegek is tovább élnek, ha a betegségük felismerése után, kezelés közben hagyják abba a dohányzást. Így, azt mindenképpen javaslom. Segítenek a helyi tüdőgondozók illetve az Országos Korányi Intézetnek van egy zöld telefonszáma, amin segítséget kérhet: 80-44-20-44. Visszatérve az eredeti kérdéséhez: javaslom, hogy szájsebész vagy fogász nézze meg az elváltozást. Lehet, hogy csak valamilyen vírus fertőzésről van szó, s akkor helyi ellátás szükséges. Bizonytalan esetben mintavétel, kenet vétel szükséges, esetleg eltávolítás. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. október 17., 09:06; Megválaszolva: 2020. október 18., 19:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: