Mellkas-CT-eredmény értelmezése

Kedves András! Segítségét kérném értelmezni a leletet. Kaptam időpontot a pulmonológushoz, de kicsit sokára, és ideges vagyok, hogy mit jelenthetnek a leírtak. Tudna segíteni, megfogalmazni érthetően addig is? Mellkas-CT: A tüdők légtartalma kissé fokozott. Mindkét tüdőcsúcsban szabálytalan gócok, kötegek és több apró, 3-10 mm közötti bullosus képlet figyelhető meg. A jobb felső lebeny dorsalis felében is látható egy apró bullosus képlet. A basisokon egy-egy diszkrét hyperdens köteg, pleuralis csipke látszik. Kóros terime, infiltratum nem mutatható ki. Pleuralis folyadék nincs. A mediastinumban néhány 3-6 mm körüli nyirokcsomó ábrázolódott. A szív nem nagyobb. Az aorta normális tágasságú, lefutású. A mellékvesék rendben. Pathologiás csontfolyamat nem ábrázolódott. Spondylosis jelei. Th.XII., L.I. Schmorl hernia. Vélemény: Csúcsi residualis gócok, kötegek. Apró bullosus képletek. Mérsékelt emphysema. Diszkrét residualis eltérések a basisokon. Spondylosis. Schmorl herniák. Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza tüdő CT vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező! Az internetes orvos válaszol tanácsadások nem helyettesítik a személyes szakorvosi vizsgálatot, konzultációt. A leírás szerint a tüdőcsúcsokban és a tüdők alsó területein gyulladásos maradványoknak megfelelő, gócos és köteges képleteket, valamint mérsékelt tüdőtágulásos jeleket láttak - ezek egy részeként a tüdőben kicsiny léghólyagocskák képződtek. A nyirokcsomókat ezekben a kis méretekben általában nem tekintjük kórosnak. A csontok részéről terheléses eredetű, porckopásos csigolyaeltéréseket írtak le, más kóros csontfolyamatra utaló elváltozást nem láttak. A leleteket mindig a betegvizsgálattal, a panaszok és a kórelőzmény ismeretében kell értékelni – pl. fontos adat , hogy légszomj, köhögés, köpetürítés előfordult-e. A pulmonológus (tüdőgyógyász) számára a felvételeket is vigye magával, ha lehetséges.

Kérdés: 2021. augusztus 31., 13:56; Megválaszolva: 2021. szeptember 17., 08:34
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
tüdő CT vizsgálat?
2013.febr.14-én volt gerinc-nyak-derék röntgenvizsgálatom, márc.5-én izotóp csont vizsgálat, 18-a körül lesz eredmény éRDEKLŐDÖM mennyi időnek...
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés
Rtg értelmezés
Kérem az alábbi rtg.t köznyelvre lefordítani. "A csontok porotikusak. Kiegyenesedett lumbalis lordosis. A thoraco-lumbalis átmenetben jobbra convex...