tüdő CT vizsgálat?

2013.febr.14-én volt gerinc-nyak-derék röntgenvizsgálatom, márc.5-én izotóp csont vizsgálat, 18-a körül lesz eredmény éRDEKLŐDÖM mennyi időnek kell eltelni ha szeretném a tüdő CT-t Köszönettel várom válaszát: Erzsébet

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza tüdő CT vizsgálat témában

Kedves Erzsébet!

Előző kérdését, amely ugyanerről szólt, de nem tett benne említést a gerinc-nyak-derék röntgenvizsgálatról, Laki András kollégánk megválaszolta, lehet, hogy ezt Ön nem látta, ezért még egyszer küldjük.

Dr. Laki András válasza a CT vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező! Az izotóp- és a CT- vizsgálatok egymás utáni elvégzését előírás nem korlátozza. A vizsgálatok elvégzésének a célja, hogy az eredménytől függően a kezelőorvos döntést hozhasson, továbbá szakmai protokollok tartalmazzák, hogy egyes betegségek gyanúja vagy megállapítása érdekében milyen vizsgálatok javasoltak. A sugárzással járó egyes vizsgálatok egészségügyi kockázata alacsony, az Ön által említett két vizsgálat együtt sem jelent aggodalomra okot adó sugárterhelést. A hátfájdalom, légzési panaszok miatt a CT vizsgálat indokolt lehet, de orvosi vizsgálat és az iránydiagnózis megfogalmazása meghatározhatja a CT vizsgálat menetét és segít az értékelésben, ezért orvosi javaslat mindenképpen fontos. Nem írta, hogy mióta érzi a panaszait, ha ez friss kezdetű, akkor a korábbi tüdőemboliájára tekintettel a tünetek alapján nem zárható ki ennek kiújulása sem, ezért mielőbb forduljon orvoshoz - szükség esetén ügyeleti szolgálathoz.

Laki doktor kiegészítő válasza az újonnan küldött gerinc röntgennel kapcsolatos információ figyelembe vételével:

A korábbi kérdését kiegészítően említett gerinc-illetve deréktáji röntgen vizsgálatok sugárdózisa sem jár az egészségkárosodás reális veszélyével, a mellkas CT elvégzését nem ennek alapján, hanem a panaszok, tünetek alapján kell eldönteni.

Kérdés: 2013. március 13., 18:22; Megválaszolva: 2013. március 17., 21:21
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mellkas-CT-eredmény értelmezése
Kedves András! Segítségét kérném értelmezni a leletet. Kaptam időpontot a pulmonológushoz, de kicsit sokára, és ideges vagyok, hogy mit...
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...