Mennyire káros ennyi sugárzás?

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba kerültem és ott csináltak egy kétirányú mellkas röntgent, egy rövidebb? koponya ct vizsgalatot (ezt onnan gyanítom , hogy az előző 3 évvel korábbi ct-hez képest jóval rövidebb ideig voltam a gépben, sürgősségi osztályon csinálták stroke kizárására) . Idén januárban orrmelléküreg röntgenem volt de nem sikerült elsőre, csak a 3. felvétel. Most február elejére pedig kontrasztos koponya ct-re kaptam időpontot a fülem miatt. A fülem mögött van egy kemény kinövés már 2 éve, de most ujabb ellenőrzéskor, kiderult az ultrahangon, mégsem ciszta, hanem valami csontkinoves szerű valami, ezért kérte az orvosom a ct vizsgálatot. Fél éven belül kicsit aggasztónak találom, ezt a mennyiséget. Ezenkívül van 3mm-es ciszta a fejemben, remélem azt nem fogja befolyásolni ez a sok röntgen. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire káros ez a sok sugárzás fél éven belül? Másik kérdésem az lenne, hogy ezek a vizsgálatok pl orrmellek felvetel stb, csak az arcot éri? Tehát mindig csak az adott területet, vagy hogyan kell elkepzelni? Legjobban az agyam miatt aggódom, de nem tudom, hogy csak a koponya ct, vagy az arc és egyéb helyeken végzett röntgen is éri e. Elnézést ha bonyolultan fogalmaztam. Szíves véleményét előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

Képalkotó vizsgálatokkal a sugárterhelés bizonyosan káros mértéke gyakorlatilag nem érhető el, a számottevő valószínűséggel daganatos betegséget vagy más egészségkárosodást okozó sugármennyiséget is csak nagyon sok, és egyenként magas sugárdózissal járó vizsgálattal, beavatkozással kaphatná meg a szervezet. Az eltelt időnek kevés szerepe van ebben, mert a sugárzás összegződik, bár a szervezetben lehet valamennyi önjavítás az idők során. Az Ön által leírt vizsgálati szám és sugáradag igen távol van ettől a mértéktől. A néhány röntgen- vagy CT vizsgálat esetleges kockázata csak egy statisztikailag becsülhető adat, ami azt mutatja meg, hogy pl. 1000 vagy 10 000 vizsgálatra mennyivel több daganatos betegség eshet a sajnos amúgy is meglévő rizikó felett. A röntgen- és még inkább a CT vizsgálatok esetén a sugárzás a szükségesre szűkítve (úgynevezett sugárrekesz által lehatároltan) kerül kibocsátásra, vagyis direkt sugár csak a vizsgált területet érinti, de ettől függetlenül szórt sugárzás a testen belül is keletkezhet, így kisebb mennyisége távolabb is hathat. A felvételeknek a kis cystára minden bizonnyal nem lesz káros hatása.

Kérdés: 2021. január 24., 11:17; Megválaszolva: 2021. január 25., 21:41
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat
CT Eredmény
Ma kaptam meg a vizsgálat eredményét .. szeretnek választ kapni mert nem ertem