• Röntgen 3hónapos kor előtt.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Laki András! Kislányomról majdnem egy héttel 3 hónapos kora előtt mellkas röntgen készült. Utólag jöttem rá, hogy a röntgen valószínűleg felesleges volt mivel tüdőgyulladás gyanúját zárták ki vele, de a kislányomat ilyen szempontból teljesen egészségesen vittem be a kórházba más panasszal. Borzalmasan aggódom és ostorozom magamat a felelőtlenségem miatt, hogy nem jártam jobban utána pontosan minek a kockázatát zárják ki a röntgennel, de megbíztam az orvosokban. Sajnos utána olvastam, hogy ilyen kicsi korban csak végszükség esetén szabad röntgenhez folyamodni, mivel nagyban növeli a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét. Azt is olvastam, hogy amerikai és Brit felmérések szerint már 1 röntgen vizsgálat is növeli a leukémia kialakulását az osztódó sejtek miatt ha a páciens ilyen fiatal. Van okom az aggodalomra a jövőre nézve? Mennyire igaz az, hogy 3hónapos kor előtt a legveszélyesebb a röntgenezés? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Egy aggódó édesanya.

        Dr. Laki András válasza a sugárterhelés témában

        Tisztelt Kérdező! Alapvetően igaza van abban, hogy minél kisebb egy gyermek, annál érzékenyebb az ionizáló sugárzások (a röntgen is ilyen) esetleges ártalmaira és lehetőség szerint el kell kerülni az ilyen vizsgálatokat, vagy ha van, sugárzással nem járó vizsgálattal helyettesíteni. Nem tudhatom, mi volt az a gyanú, ami miatt akkor a mellkas röntgent elkészítették, de feltételezem , hogy volt oka, hogy mindezt tudva mégis megcsinálták, talán a kezelés irányát, módját választották meg az eredmény alapján. A tüdő nem ionizáló sugárzó eljárással nem vagy alig vizsgálható. A kisgyermekkori sugárterhelés és a daganatok, leukémia kapcsolatával sokat foglalkoztak és foglalkoznak. Azt azért nem mondhatjuk ki, hogy egy röntgenfelvétel nagyban fokozza a leukémia kockázatát. A gyermekkori leukémia okainak elemzése meghaladja e válasz kereteit, kevéssé ismertek, vannak részben bizonyított vagy csak gyanított külső okok (kémiai anyagok, fertőzések,szülői dohányzás, sugárzás stb.) Nem tudom, Ön melyik forrásból tájékozódott, az általam olvasott cikkekben volt olyan eredmény, amelyik legalább három röntgenfelvétel (de legkevésbé a mellkas felvétel) után talált enyhe mértékű (legfeljebb kétszeres) kockázatemelkedést, bár voltak valóban, akik már egy felvételt is megemlítettek. Egy összehasonlítási alap a természetes háttérsugárzáshoz való viszonyítás, eszerint egy mellkas felvétel néhány napi háttérsugárzásnak felel meg, ami nem tekinthető soknak. A rizikó növekedést másrészt az ismert vagy akár ismeretlen okból kialakult betegségek gyakoriságával kell összevetni, tehát, ha a gyermekkori leukémia gyakorisága a különböző források szerint 100 000 gyerekből évente 4- 15 eset , az 0,004 -0,015 százalékos rizikót jelent, aminek a kétszerese sem túlzottan nagy arány. Vagyis arról van szó, hogy igen alacsony a statisztikai esélye erre. Nincs oka tehát aggodalomra. A továbbiakban is, ha egy röntgen felvételnek egyértelmű a indoka (komoly orvosi döntés függ tőle, akár egy kezelés elmaradása járhat következményekkel vagy éppen egy felesleges kezelést lehet elkerülni), akkor a vizsgálatot javasolt elvégezni.


        Kérdés: 2019. június 23., 19:19; Megválaszolva: 2019. június 27., 22:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: