Mennyire jelentett veszélyt a kapott sugár dózis a rák kialakulása illetve későbbi gyermekvállalás s

2020. Októberében született meg gyermekem és a szülés során symphisiolisist szenvedtem. 5 napig járásképtelen voltam. 6 napra rá megröntgenenzték a medecémet 9 felvételt készítettek, aztán a traumatológián további 3 felvételt. A kérdésem hogy mennyire jelent ez veszélyt későbbi szervi rák előfordulásának esélyére, illetve még szeretnénk kisbabát, mennyire voltak érintve a petesejtek a besugárzás alatt? Köszönöm előre is válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

A röntgenfelvételek sugárterhelése még összeadva is alacsony. A diagnosztikai vizsgálatok során kapott sugárzás okozta esetleges károsodások csak statisztikailag becsülhetők, és ezek a rizikók igen alacsonyak, így nagyon valószínűtlen bármilyen késői következmény. A későbbi terhessége szempontjából még kevésbé veszélyesek röntgenvizsgálatok, mert a petesejtek nyugalomban nem érzékenyek a sugárzásra. (Ezt az atomtámadások túlélőinek a később született gyermekei is igazolják.) Így tehát nincs oka aggodalomra.

Kérdés: 2021. január 20., 11:51; Megválaszolva: 2021. január 23., 16:22
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Sugárterhelés
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a múlt heti válaszát! (Én voltam az, aki a arról kérdeztem, hogy a terhesség alatt a Dexa vizsgáló...
Háttérsugárzás a terhesség alatt
Tisztelt Doktor Úr! Azért írok Önnek, mert van egy 20 hónapos, a kortársaihoz képest fejlődésben kicsit elmaradott kisfiam. Végig gondoltam hogy...
IV urographia.
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy IV urographian voltam (4 kép készült) ott mennyi sugárterhelés érhetett, a sugárterhelés...