• Mit mutat a csontszcintigráfiai vizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr! 7éves kisfiunknál végzett csontizotóp vizsgálat után az alábbi leletet kaptuk: "A humerusok és a mellkas területéről 3 fázisú csontszcintigráfiát indítottunk, melynek a perfúziós szakasza jelentős elmozdulás miatt nem értékelhető. A csontfázisban a bal humerus diaphysis proximalis felében diszkrét többletaktivitás figyelhető meg, melynek megfelelően a vér-pool fázisban aktivitás fokozódás nem mutatható ki (a bal/jobb oldalkülönbséget kifejező arányszám a vér-pool-, és a csontfázisban: 1,0-1,58). Ettől proximalisan az epiphysis fuga vetületében mind a vér-pool, mind a csontfázisban kissé fokozott az aktivitás az ellenoldalhoz képest. Az egésztest csontszcintigramon a vázrendszer egyéb területén az életkornak megfelelő fiziológiás radiofarmakon eloszlás látható. Vértartalom többlettel nem járó diszkrét csontirritáció igazolható a bal humerus diaphysis proximalis felében, ami inkább benignus eredetet támogat. Kisfokú, vértartalom fokozódással is többletaktivitás a bal humerus növekedési zónájában." Segítségét kérem a lelet értelmezésében, melyet előre is köszönök!

        Dr. Laki András válasza a csontszcintigráfia témában

        Tisztelt Kérdező! Minden leletet csak a panaszok és tünetek, továbbá a kórelőzmény ismerete mellett lehet megfelelően értékelni. A kisfiuk csontizotóp vizsgálatának a véráramlást ábrázoló első sorozata a gyermek elmozdulása miatt nem volt értékelhető. Az izotóp csontokon belüli eloszlásának fázisában a bal oldali felkarcsont alsó harmadában láttak enyhe izotópdúsulást, amely terület nem mutatott fokozott vértartalmat. Emellett a növekedési zónában az ellenoldalinál kissé fokozottabb felvételt láttak. A látott kép alapján a felkarcsontban jóindulatú eltérést, a csont kisfokú izgalmát valószínűsítettek. A növekedési zónában látott aktivitás fokozódás okát nem említették. Lehet, hogy itt aszimmetrikusan kissé erőteljesebb a csont növekedése. A leletet és az abból következő teendőket beszéljék meg a kisfiú kezelőorvosával.


        Kérdés: 2019. november 12., 08:13; Megválaszolva: 2019. november 14., 21:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: