csontscintiográphia

Édesanyám 70 éves, erősen mozgáskorlátozott (22 éve csipőprotézise van, egyik lába 3 cm-rel rövidebb) , emellett nagyfokú csontritkulást is diagnosztizáltak nála. Epilepsziás, emiatt gyakran elesik. Nyár óta nagyon fáj a bal lába, 3 hónap után sikerült kideríteni, hogy a fájdalmat baloldali szeméremcsont törések okozzák. Mivel az orthopédus nem zárta ki a törések esetében a pathológiás lehetőséget egész test csontscintiographiát javasolt. A vizsgálat során dúsulás jelentkezett az ismert szeméremcsont környéken valamint a bal vállban (amely néhány éve kiugrott a helyéből és a baleseti sebészeten illesztették vissza) és az SI izületekben. A radiológus véleménye szerint az elváltozások metasth-nek megfelelnek. A kérdésem az lenne, hogy a csontizotópos leleten egyértelműen látszik-e, hogy csontáttétről van szó, vagy lehet-e a dúsulás oka a csontritkulás miatt kialakult elváltozás, törés. Mi a kivizsgálás további menete? A laborleletek normál értékeket mutatnak, nemrégen készült hasi UH is negatív, étvágytalanság, fogyás, rossz közérzet stb. nem jelentkezett. Válaszukat előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza csontszcintigráfia témában

Tisztelt Kérdező!

A izotópvizsgálatok funkcionális jellegű vizsgálatok, melyek aktív anyagcsere-folyamatokat jeleznek. A csontizotópos vizsgálat a fokozott csontépülést - a csontépítő sejtek fokozott működését - mutatja ki. A törések utáni gyógyulások során ez természetes, de a gyulladásos vagy daganatos folyamatok esetén a károsodás

mellett is általában van új csontképződés és ezt jelzi az izotópvizsgálat. Idősebb

korban a szinte mindenkinél előforduló degeneratív - "kopásos" - elváltozások

helyén is mérsékelt izotópdúsítás szokott jelentkezni. A képeket és a részletes leletet nem látva, az Ön édesanyja esetében a leírtak alapján lehetségesnek tartom, hogy a szeméremcsont-törés helyén a gyógyulási

folyamat, a szintén sérült vállban valamilyen gyulladásos vagy kopásos elváltozás okozza a pozitív leletet. Az SI (csípő-keresztcsonti) ízület helyén leírt dúsítás is lehet gyulladásos eredetű, különösen ha ez szimmetrikusan mutatkozik.

Összességében szerintem nem biztos, hogy ezek valóban áttétes elváltozások lennének, főleg, ha másutt nem mutatkozott dúsítás.

Kérdés, hogy az izotópvizsgálatot leletező orvos tudott-e ezekről a sérülésekről. A normális laboreredmények mindenesetre biztatóak.

A további kivizsgálásról: a csontizotóp vizsgálaton pozitívnak talált területekről szokás röntgenfelvételeket készíteni, ha nem egyértelmű a dúsítás pontos helye és oka, ilyenkor a töréses, degeneratív vagy más csontelváltozásokat keressük. Ebben az esetben, mivel részben ismert sérülésekről van szó, nem biztos hogy ennek lenne értelme. Azt javasolnám, hogy a kezelőorvosa az izotópos vizsgálatot leletező orvossal konzultáljon lehetőség szerint. A csontritkulás önmagában nem okoz dúsítást az izotópvizsgálaton, csak ha törésekkel jár.

Kérdés: 2012. november 07., 23:10; Megválaszolva: 2012. november 08., 20:34
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mit mutat a csontszcintigráfiai...
Tisztelt Doktorúr! 7éves kisfiunknál végzett csontizotóp vizsgálat után az alábbi leletet kaptuk: "A humerusok és a mellkas területéről 3...
Izotóp vizsgálat eredménye
Édesanyámnak párnapja volt csontszintigráfiai vizsgálata. Erre a vizsgálatra azért került sor nincs-e rákos elváltozás a csontjaiban. Azt tudni...
Röntgen várandósan
Tisztelt Doktor Úr! 33 hetes várandós vagyok, elcsúsztam, a jobb kezemre estem, röntgen vizsgálatot követően darabos törést állapítottak meg. A...
26 évesen baleseti 4ct+5 röntgen
Tisztelt Doktr Úr! 26 évesen sajnos autóbalesetem volt most novemberben Sürgősségire bevittek teljes testet CT-vizsgálták kontrasztanyaggal. Majd...
Hasi CT lelet kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kérem segítsenek az alábbi CT (hasi és medence) diagnózis értelmezésében. Édesapám 72 éves ezt az eredményt...