• MR vizsgálati eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr úr. Szeretném javaslatát kérni a mellékelt lelet értelmezése , véleményezésével kapcsolatban. Édesanyám legutóbbi lelet eredménye a következő volt: _____We: 28mm/h (max ref értéke 15) // Glukoz 6,85 (ref max 5.5) //Alkalikus foszfatáz 124 (max ref 120) // Gamma GT 80 U/L (max ref 32) //LDH 440 U/L (max ref 378) // hCRP 1.01 mg/dL (max ref <0.50) // Hemoglobin A1C 58.47 (max ref 42) . Ezek az emelkedett értékei. ______Leginkább a GGT és LDH emelkedés ami aggaszt. Meforalt szed a cukrára, de nem minden nap szedi. Visszanézegettem a korábbi laborokat, és 2014 től mindig emelkedett volt a GammaGT és Alkalikus foszfatáz, sokszor volt hogy a SGPT is ezek mellett. Mellette ugye a cukor szintén ,és a we is. hCRP olykor olykor. De LDH most van először. ______Volt magán úton MR has nativ vizsgálaton eredményére ezt írták:___ Máj zsirosabb szerkezetű, gócos eltérés nincs. Az epehólyag eltávolitva. Lép, pancreas alakjaszerkezete szabályos. Az intra és extrahepatikus epeutak és a Wirsung vezeték lefutása, tágassága rendben. Mellékvesék épek. A vesék alakja, a parenchyma vastagsága szabályos. Üregrendszeri tágulat nincs. A bal vese felső pólusán kis corticális cysta. A nagyerek környezete szabad, a vizsgált szintben nyirokcsomó megnagyobbodás, pathológiás kokárda nem látható. Felszaporodott mesenteriális zsirszövet. Vélemény: Steatosis hepatis, cholecystectomia______ Súlya: 94 kg és 162 cm. Sokat mozog, keveset eszik de mégsem tud fogyni egyelőre sajnos. Ezek alapján mit javasolna, mi a véleménye a továbbiakban, mit érdemes még elvégezni, esetleg milyen szakorvost lenne érdemes felkeresni? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Laki András válasza a Máj MRI lelet témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR leletben csak a májat érintően olvasható érdemi eltérés, a leírás szerint zsírosabb szerkezetű. A bal vese kis corticalis (=kérgi) cisztájának nagy valószínűséggel nincs jelentősége. A mesenterialis (bélfodor) zsírszövet felszaporodása lehet a túlsúly következménye. Nem tudom, milyen kérdéssel készült a hasi MR és miért nem adtak kontrasztanyagot – talán magánkezdeményezésre történt a vizsgálat, vagy más okból? Mindenesetre jelzem, hogy a máj vonatkozásában a natív MR vizsgálat nem teljes értékű. A laboreredmények részben az ismert cukoranyagcsere zavarra, részben a májműködés zavarára utalnak. A hemoglobin A1C magasabb értéke a nem kellően beállított cukorbetegségre utal (írja, hogy az Édesanyja nem szedi minden nap a gyógyszert, ami nyilván nem az orvosi javaslatot követi). A We és a CRP magasabb értéke gyulladásos folyamatra utal, a hCRP ezen túlmenően szív-érrendszeri betegségek magasabb kockázatát is jelezheti. Minden laboratóriumi és képalkotó vizsgálati lelet csak a beteg személyes vizsgálatával és összes leleteinek, előzményeinek ismeretében értékelhető a legjobban és így hozhatóak a megfelelő következtetések. A fentiek alapján a cukorbetegségét kezelő orvossal (háziorvos, esetleg diabetológus) való konzultáció mellett javasolható az étkezést dietetikussal megbeszélni, valamint a laboreredmények között nem szerepelt pajzsmirigyműködésre vonatkozó érték (TSH), amennyiben nem készült, ezzel is kiegészíteném a kivizsgálását.


        Kérdés: 2019. szeptember 23., 13:00; Megválaszolva: 2019. szeptember 24., 20:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr! Hónapokkal ezelött leestem egy magas helyröl igy beütöttem az egész hátamat és nyakamat. Pár hétig fájt mindkét testrészem aztán elmúlt. Sajnos pszichésen nem tudtam tovább lépni. Igy el szeretnék menni egy teljes...