• MR vizsgálati eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr úr. Szeretném javaslatát kérni a mellékelt lelet értelmezése , véleményezésével kapcsolatban. Édesanyám legutóbbi lelet eredménye a következő volt: _____We: 28mm/h (max ref értéke 15) // Glukoz 6,85 (ref max 5.5) //Alkalikus foszfatáz 124 (max ref 120) // Gamma GT 80 U/L (max ref 32) //LDH 440 U/L (max ref 378) // hCRP 1.01 mg/dL (max ref <0.50) // Hemoglobin A1C 58.47 (max ref 42) . Ezek az emelkedett értékei. ______Leginkább a GGT és LDH emelkedés ami aggaszt. Meforalt szed a cukrára, de nem minden nap szedi. Visszanézegettem a korábbi laborokat, és 2014 től mindig emelkedett volt a GammaGT és Alkalikus foszfatáz, sokszor volt hogy a SGPT is ezek mellett. Mellette ugye a cukor szintén ,és a we is. hCRP olykor olykor. De LDH most van először. ______Volt magán úton MR has nativ vizsgálaton eredményére ezt írták:___ Máj zsirosabb szerkezetű, gócos eltérés nincs. Az epehólyag eltávolitva. Lép, pancreas alakjaszerkezete szabályos. Az intra és extrahepatikus epeutak és a Wirsung vezeték lefutása, tágassága rendben. Mellékvesék épek. A vesék alakja, a parenchyma vastagsága szabályos. Üregrendszeri tágulat nincs. A bal vese felső pólusán kis corticális cysta. A nagyerek környezete szabad, a vizsgált szintben nyirokcsomó megnagyobbodás, pathológiás kokárda nem látható. Felszaporodott mesenteriális zsirszövet. Vélemény: Steatosis hepatis, cholecystectomia______ Súlya: 94 kg és 162 cm. Sokat mozog, keveset eszik de mégsem tud fogyni egyelőre sajnos. Ezek alapján mit javasolna, mi a véleménye a továbbiakban, mit érdemes még elvégezni, esetleg milyen szakorvost lenne érdemes felkeresni? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Laki András válasza a Máj MRI lelet témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR leletben csak a májat érintően olvasható érdemi eltérés, a leírás szerint zsírosabb szerkezetű. A bal vese kis corticalis (=kérgi) cisztájának nagy valószínűséggel nincs jelentősége. A mesenterialis (bélfodor) zsírszövet felszaporodása lehet a túlsúly következménye. Nem tudom, milyen kérdéssel készült a hasi MR és miért nem adtak kontrasztanyagot – talán magánkezdeményezésre történt a vizsgálat, vagy más okból? Mindenesetre jelzem, hogy a máj vonatkozásában a natív MR vizsgálat nem teljes értékű. A laboreredmények részben az ismert cukoranyagcsere zavarra, részben a májműködés zavarára utalnak. A hemoglobin A1C magasabb értéke a nem kellően beállított cukorbetegségre utal (írja, hogy az Édesanyja nem szedi minden nap a gyógyszert, ami nyilván nem az orvosi javaslatot követi). A We és a CRP magasabb értéke gyulladásos folyamatra utal, a hCRP ezen túlmenően szív-érrendszeri betegségek magasabb kockázatát is jelezheti. Minden laboratóriumi és képalkotó vizsgálati lelet csak a beteg személyes vizsgálatával és összes leleteinek, előzményeinek ismeretében értékelhető a legjobban és így hozhatóak a megfelelő következtetések. A fentiek alapján a cukorbetegségét kezelő orvossal (háziorvos, esetleg diabetológus) való konzultáció mellett javasolható az étkezést dietetikussal megbeszélni, valamint a laboreredmények között nem szerepelt pajzsmirigyműködésre vonatkozó érték (TSH), amennyiben nem készült, ezzel is kiegészíteném a kivizsgálását.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2019. szeptember 23., 13:00; Megválaszolva: 2019. szeptember 24., 20:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 27 hetes terhes vagyok, a kolléganőm (akivel 8-16:30ig ülök egy irodában) a tegnapi napon orrmelléküreg CT vizsgálaton esett át. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a szinte egész napos egy légtérben tartózkodás...
        Tisztelt Doktor Úr! Megszeretném köszöni az előző kérdésemre adott válaszát. Egy újabb kérdésem lenne amiben a segítségét szeretném kérni egy mr lelet értelmezésében. Informatikus vagyok derékfájdalom és egy háti esés miatt egy háti...
        Tisztelt Doktor Úr! Ma a következő leletet kaptam. Legyen szíves segíteni az értelmezésben. A lordosis csaknem kiegyenesedett. Enyhe balra konvex hajlat. A zárólemezeken kisebb benyomatok látszanak. Szabályos conus és cauda. L1 korong dors....
        T. Doktor Úr! Tavaly két patológiás bordatörést szenvedtem el egyet januárban, egyet májusban jobb mellkasíven elülső részen V-VI bordákon. Ezeket rtg sem CT nem mutatta ki végül UH vizsgálat igazolta. A törések jól gyógyultak hónapok...
        Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni. Informatikus vagyok és napi legalább 6 órát ülök a székben. A székemet ki cseréltem egy gamer székre a fájdalom valamennyit enyhült de így is hónapok óta derékfájdalom gyötör. Illetve...
        Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni. Körülbelül 5 napja volt nyaki gerinc röntgenem ahol kaptam ólomkötényt, de lumbalis gerinc röntgen is történt. A menstruációm ma lenne esedékes de jele még nincs. Tudom, hogy még bármi...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném kérni az MR vizsgálat értelmezését, értékelését. Jobb térd MR vizsgálata. T1 súlyozott coronalis, PD sagittalis valamint PD FS méréseket készítettünk mindhárom fő síkban a jobb térdízületről. Az...
        Tisztelt Dr.Úr! 2-3 hónapja duzzadt a bal térdem(sérülés nem törtent).Flektor gélt,és kíméletet javasoltak,illetve MRI vizsgálatot. Ennek eredményével 1 hét múlva kell visszamennem. Vélemenyét szeretném kérni! A térdizületi rés...
        Üdvözlöm, Gerinc problémám miatt csináltak 2 RTG felvételt az ágyéki részről. Előröl és oldalról. A feleségemmel lassan babát szeretnénk és érdeklődni szeretnék, hogy van e valamilyen türelmi idő amit a vizsgálat után várnunk...
        Kedves Dokrot Úr! Szeretném megkérdezni hogy mit jelet ez a mondat{CT vizsgálat leletéből kiragadva}....ˇ"A pancreas nem szélesebb, a farki részében egy kb.18 mm-es hypodens terime látható.".... Nem a hasnyálmirigy irányába történt a...