• Epekő MR vizsgálata után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Laki Doktor Úr! 2019.szeptember 20-án végeztek egy hasi MR vizsgálatot és néhány nappal később meg is kaptam a leletet. Ennek értelmezésében és a további teendőkre vonatkozóan kérem, szíveskedjen tanácsot adni. Az epeköveket most nyáron fedezték fel az SZTK-beli hasi UH vizsgálat során. Eddig panaszom nem volt, mert nyilván néma kövek. A friss lelet: Dotaremes víz ivás után rövid és hosszú echoidejű T2 FS.Fiesta FS. 3D Lava Flex axiális síkú,Fiesta FS coronalis síkú felvételeket készítettünk, kiegészítve 3D MRCP sorozattal. Előzmény: hasi UH-n cholelithiasis. Cysta renis I.d. A máj normális nagyságú, homogén szerkezetű. A 4-es szegmentumban a rekeszi felszín mentén egy 15 mm-es éles kontúrú, az elkészült szekvenciákon folyadék jeladású képlet ábrázolódott. A centrális intrahepaticus epeutak mérsékelten tágabbak. Folyadékkal teli epehólyag nem azonosítható. Várható vetületében egymás alatt négy 15 mm-es kőre utaló jelkiesés figyelhető meg. A choledochus normális tágasságú, benne kőre utaló jelkiesés szintén nem mutatható ki. A pancreas ép, mirigyes szerkezet megtartott. Gracilis, egyenletes lumenű Wirsung ábrázolódott. A jobb vese középső harmadában egy 10 és egy 15 mm-es folyadék jeladású képlet látható. Egyebekben a lép és a vesék az elkészült szekvenciák alapján eltérés nélkül ábrázolódtak. Vélemény: Chollithiasis, Cysta hepatis,Cystae renis I.d. Még annyit, hogy egészségesnek érzem magam, rendszeresen mozgok, testi adataim: 168 cm, 54 kg, gyógyszert nem szedek. Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Laki András válasza a Máj MRI lelet témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdésében arra nem tért ki, hogy miért készült az MR vizsgálat, de feltételezem hogy az epekövek mellett az ultrahanggal is már látták az epeutak tágulatát. Önmagában az epekövek pontosabb megítélésére nem szokás MR-t végezni. Az MR vizsgálat az epeutak és hasnyálmirigy-vezeték megítélésére is készült, ezt a részét hívják MRCP sorozatnak. Az MR leletben a májon belüli, a májkapuhoz közelebbi azaz centralis epeutak mérsékelt tágulatát írják le. Az ultrahangon megállapított kövek is ábrázolódtak. A májban és a jobb vesében 10-15 mm-es cisztákat (folyadékkal telt, valószínűleg jelentőség nélküli képleteket) írtak le. A közös epevezeték és a hasnyálmirigy vezetéke nem volt tágult. A leletből véleményem szerint nem derült ki, hogy mi okozza az epeutak részleges tágulatát, valószínű hogy emiatt még további vizsgálatokra is szükség van. (Intravénás kontrasztanyagos MR, esetleg CT vizsgálat, esetleg az epeutak endoszkópos módszerrel történő feltöltése − ERCP − is felmerül.) Minden képalkotó vizsgálati leletet csak laboratóriumi eredményekkel, klinikai tünetekkel együtt lehet helyesen értékelni és abból a teendőket meghatározni, ezért a lelettel forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz.


        Kérdés: 2019. szeptember 28., 14:22; Megválaszolva: 2019. szeptember 29., 21:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: