Hasi ultrahang

Kedves Doktor Úr/Hölgy! Túlaggódó ember vagyok sajnos..a kérdésem a következő lenne: az elmúlt 2 hétben 4szer voltam hasi és kismedence ultrahangon..és ennek a káros következményei érdekelnének. Sugárzás tudom,h nincs..de ahogy rányomják a vizsgálóeszközt az nem okozhat a szervekben sérülést.Főleg,h 2 hét alatt 4szer voltam teljesen végig ulzrahangozva minden szervem.Végül meglett az alhasi fájdalom oka is. Köszönöm válaszát.R

Dr. Laki András válasza ultrahang vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

Az elmúlt évtizedek kutatásai és tapasztalatai szerint az ultrahangvizsgálatoknak semmilyen káros hatása nem ismert a felnőtt és gyermeki szervezetre, ezért korlátozás nélkül, szükség szerint ismételhető. Óvatosságból, korlátozásra vonatkozó ajánlásokat csak a korai magzati ultrahangvizsgálat területén állítottak fel, de ennek részletezésétől itt eltekintenék. Heveny gyulladásos folyamatok, pl. epehólyag-, vastagbél- vagy féregnyúlvány-gyulladás esetén a vizsgálat kellemetlen, akár fájdalmas is lehet, de akkora nyomást nem gyakorolnak az ultrahang fejekkel, ami a szervekben károsodást okozhat.

Kérdés: 2019. március 22., 18:40; Megválaszolva: 2019. április 04., 21:24
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Eltérő uh. diagnózis
Férjemnek 1 héten belül 2 hasi ultrahang vizsgálatot készítettek. Az egyik szerint: Az aorta bifurcatio felett egy kb.64x26mm es orsószerű tágulat...
ultrahang vizsgálatok
Kedves Doktornő! Az elmúlt bő két hónapban úgy alakult, hogy 6x kellett mennem ultrahang vizsgálatra (szív, hasi, pajzsmirigy, emlő..) A...
Ultrahangos hólyagvizsgálat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Csütörtökön lesz egy ultrahangos hólyag, illetve vese vizsgálatom. Hólyagkő kizárása miatt. Milyen kritériumokat...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! A 17 éves lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. Fülcsengés jelentkezett nála, ezért a fül-orr-gégész belső fül+...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! MRCP vizsgálat alapján is készült, megerősítve a leírtakat./Nagy a File/Érdemes-e ERCP-t is elvégezni,mert a jobb bordaív...