• MRI lelet értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kérem értelmezze nekem az MRI leletet. Az MRI vizsgálat kontrasztanyaggal történt. Az intra és extracerebralis liquortér supra és infratentorialisan életkornak megfelelő tágasságú. Az oldalkamrák szimmetrikusak. A középvonali képletek nem áttoltak. Az aquaductus Sylvii nem szűkített. A cerebralis cortex szerkezete szabályos. Jobb oldali túlsúllyal a parietalis subcorticalis fehérállományban 3-4 mm-es T2-FLAIR fokozott jelmenetű kerek képletek láthatók. Az haemográdiens méréseken vérzéses maradvány, pathológiás meszesedés nem azonosítható. A cerebellum szürke-és fehérállomány aránya megtartott. Az agyállományban diffúziós eltérés, spontán T1 fokozott jelmenet, kóros kontrasztanyag halmozás nem látszik. A vermis ép. Az agytörzs szabályos. A hypophysis és corpus pineale régiójában kóros nem látható. A craniocervicalis átmenet normális. Az orbitákban eltérés nem mutatkozik. A sinus frontalis és a sinus maxillaris szabad. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. A jobb ACA A1 hypoplasiás , egyebekben az agyalapi erek területén kóros szűkület, tágulat,vascularis malformatió nem látszik. Vélemény: Fehérállományi laesiók az életkort figyelembe véve elsősorban vascularis maradványnak tarthatók. Alaki variáció az agyalapi erek területén. Munkáját előre is köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a koponya MR témában

        Kedves Kérdező ! Az MRI lelet leírása korrekt, mindenre kiterjedő.Feleslegesnek tartom részletesen véleményezni a negatív, normális dolgokat. Jobb oldalon az elülső agyterületet ellátó ACA ( artéria cerebri anterior)hypoplasiás, azaz kevésbé fejlett, átmérője szűkebb. Ez veleszületett variáció,de problémát nem okoz, mert a vérellátás az ellenoldalról is biztosított. A fali lebenyek kéreg alatti területén mutatkozó kerek képletek nagy valószínűséggel keringési zavar következtében keletkezett maradvány tünetek,a kialakulás pontos idejét és okát nem tudnám a vizsgálat alapján rekonstruálni. Ehhez klinikai adatok, és egyéb vizsgálati eredmények is kellenek. Mindenesetre nem daganat, és nem rosszindulatú elváltozás. Pl. Születés körül is keletkezhetett, ilyenkor ennek már jelentősége nincs, hiszen nem okoz működészavart sem. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. március 04., 09:21; Megválaszolva: 2019. március 10., 06:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: