PET-CT vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Rengeteget hallani manapság a szűrővizsgálatok fontosságáról, ebben azonban én látok némi problémát. Az ellátási rendszer keretein belül igen hosszadalmas lehet a folyamat, amíg az ember végigjár különböző vizsgálatokat. Jómagam legutóbb hasi panaszokkal jelentkeztem a háziorvosomnál, aki beutalt a gasztroenterológiára, ahova közel négy hónap múlva jutottam el. Ott kiderült, hogy újabb hónapok múlva tudnak endoszkópos vizsgálatot végezni. Jelen esetben én nem idegeskedtem különösebben emiatt, mert a panaszaim szinte biztosan a stressz számlájára írhatók, de belátható, hogy ha valakinél komolyabb baj okozza a tüneteket, ennyi idő elteltével gyakorlatilag el is kezdheti a végrendeletét fogalmazni. Így maradnak a privát rendelések, ahol azonban elképesztő árakkal lehet találkozni. Na és persze ezt az utat választva is elég sok helyre el kell menni, ha az ember le akarja tudni a szélesebb körű kivizsgálást. A kérdésem az lenne, hogy a sok különböző vizsgálat - endoszkópos, laboratóriumi, ultrahangos, stb. - helyettesíthető-e egy PET-CT vizsgálattal? Amennyire tudom, ez az eljárás igen korai stádiumban képes kimutatni a rosszindulatú elváltozásokat, bárhol is legyenek a testben. Mennyire megbízható ez a technológia, illetve milyen mértékben helyettesítheti a különböző vizsgálatokat? Tisztában vagyok vele, hogy ez sem olcsó, de még mindig kevesebb költséggel és vesződséggel járna, mintha orvosról orvosra, szűrésről szűrésre járnék. Illetve még az érdekelne, hogy ha ez járható út, akkor milyen időközönként lehet, vagy érdemes ennek alávetni magamat úgy, hogy az megfelelő biztonságot is nyújtson és jelentős többletterheléssel se járjon a szervezet számára? (Bár ha jól tudom, egy ilyen vizsgálat nem jelent kiemelkedően magas sugárterhelést sem.) Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza kivizsgálás témában

Tisztelt Kérdező!

A társadalombiztosítással finanszírozott egészségügyben lévő súlyos gondok

közismertek, a szakemberek és a pénz hiánya mindenfelé hosszú előjegyzési

időkhöz, várólistákhoz vezetett és vezet, emiatt a kérdésfeltevése jogos. A

felvetett PET/CT vizsgálat azonban több szempontból sem lehet megoldás.

Egyrészt, a PET/CT ugyan a rosszindulatú daganatos betegségek kimutatásának

valóban érzékeny módszere (bár vannak kivételek ezek között is! ) , de számos

jóindulatú, gyulladásos vagy más kezelendő elváltozásokra, állapotokra

kevésbé érzékeny, nem specifikus vagy nem is mutatja ki azokat. A PET/CT

így inkább azoknak javasolható, akiknél alapos a gyanú vagy magas a

kockázat, hogy daganatos betegségük lehet, vagy már kimutatott, kezelt

daganatuk volt/van és annak pontos követése szükséges. A vizsgálat

sugárterhelése nem annyira alacsony, inkább a közepes vagy annál magasabb sugárdózisú

vizsgálatok közé tartozik. Ön a leírtak alapján - szerencsére - nem

tartozik azok közé, akiknek a PET/CT vizsgálatát az OEP finanszírozná,

ugyanakkor a sugárterhelés miatt van olyan központ, ahol 40 éves kor alatti

betegek vizsgálatát - még önerőből is - csak orvosi javaslatra végzik el,

de másutt is a vizsgálatot személyes konzultációhoz kötik. A PET/CT ára

magánfinanszírozásban mindenesetre jóval meghaladja azt, amibe az említett

endoszkópos és ultrahang vizsgálatok kerülnének akár magánrendelőkben is.

Az általános laborvizsgálatokra várakozás kevésbé szokott lenni, vagy ha

van is, nem éri el az eszközös vizsgálatokét.

A magam részéről a hagyományosabb módszerekkel kezdeném a kivizsgálását,

melyekhez, ha van rá anyagi lehetősége, a gyorsabb eredményhez jutás céljából

igénybe vehet magánintézményeket is.

Kérdés: 2016. január 21., 22:39; Megválaszolva: 2016. január 24., 10:25
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értékelése
T Dr nö mindkét oldaloncentrálisanill a 4,5-ssegmentumok tulsulyával a bronchusokfala megvastagodott,tágabak de pleurát nem érik el.Gyöngyfuzér...
Röntgen várandósan
Tisztelt Doktor Úr! 33 hetes várandós vagyok, elcsúsztam, a jobb kezemre estem, röntgen vizsgálatot követően darabos törést állapítottak meg. A...
26 évesen baleseti 4ct+5 röntgen
Tisztelt Doktr Úr! 26 évesen sajnos autóbalesetem volt most novemberben Sürgősségire bevittek teljes testet CT-vizsgálták kontrasztanyaggal. Majd...
Hasi CT lelet kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kérem segítsenek az alábbi CT (hasi és medence) diagnózis értelmezésében. Édesapám 72 éves ezt az eredményt...