MR lelet értelmezése

Lelet: Klinikum/kérdés: Fejfájás miatt végeztük el a vizsgálatát. Koponya MRI vizsgálatot végeztünk HITACHI AIRIS Vento 0, 3T MRI berendezésen axiális, coronalis, sagittalis T2, sagittalis T1, coronalis FLAIR, axiális DWI súlyozott mérésekkel. Kontrasztanyagot nem alkalmaztunk. Elvégeztük a TOF angiográfiás méréseket is. A külső és belső liquortér mind supra-mind infratentorialisan normális tágasságú. A középvonali képletek nem áttoltak. Az aquaeductus Sylvii nem szűkebb. Mindkét oldalon szimmetrikus megjelenésű T2 és FLAIR méréseken hiperintenz periventricularisan kb 4- 5 mm nagyságú terület látszik.Hasonló jelintenzitású sapkaszerű terület különíthető el a jobb oldalkamra dorsalis szarva körül is. A diffúziós súlyozott méréseken friss ischaemiás laesio nem látszik. A basalis ganglionok és a thalamusok szabályosak. A cerebellum szürke-és fehérállomány aránya megtartott. A vermis ép. Az agytörzs szabályos. Az említett struktúrákban diffúz eltérés vagy körülírt kóros képlet nem mutatható ki. A corpus pineale és a hypophysis régiójában kóros nem látható. A craniocervicalis átmenet normális. Az orbitákban eltérés nem mutatkozik. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. A jobb oldali sinus maxillaris mediális fala területén 16x10 mm-es T2 hyperintens képlet különíthető el. A bal sinus maxillarisok, a sinus frontalis és a sinus sphenoidealis szabad. Az agyalapi erek területén kóros tágulat, szűkület, vasculáris malformatió nem igazolódott. Vélemény: Polip a jobb sinus maxillarisban. Kétoldali microvasculáris károsodás jelei. (Fazekas I.) Vascularis malformatiót, térfoglalást a vizsgálat nem igazolt. A leletezés monitorról történt. A vizsgálat elektronikusan rögzített. Távértékeléssel készült lelet, amelyet a leletező radiológus szakorvos validált. MRI

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza koponya MR témában

Tisztelt érdeklődő!

Az MR leletet értékelni a beteg vizsgálata nélkül nem lehet, önmagában semmit sem ér. Keringési zavarra utaló eltéréseket írtak le, és nincs daganata- ennyi a lényeg. Forduljon a lelettel bizalommal a vizsgálatot kérő neurológushoz.Ha messzi az előjegyzési időpontja a kontroll neurológiai vizsgálatra, akkor nyugodtan várakozhat- a leletben semmi sürgős és friss eltérést nem írtak le.

Kérdés: 2015. július 15., 13:12; Megválaszolva: 2015. július 23., 19:01
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat