mri kontrasztanyag+immunrendszer gyengülés

Tisztelt Dr.Kerekes Éva! Ct vizsgálatot végeztek nálam 17 éves koromban, mert sokat fájt a fejem.De nem mutatott ki semmit és azt mondták, hogy migrén. Pár hònappal később hajhullásom lett ami azóta is tart. (Lehet a Ct mellékhatása) . 2 évvel később enyhe pajzsmirigy alulműködésem lett ami rendbe jött. Nemrég ujra elmentem es sokkal nagyobb volt az eltérés, ami miatt sella és koponya mri-re küldtek. A vizsgálat napján rosszul voltam, és a vizsgálatot végző dokinak nem adtam oda csak a sella-s mri kezelolapot. A másik az én hibámból nálam maradt. A vizsgálatot végző doktor úr kérdezte, hogy a vizsgalatoz kero doktorni mit mondott. Annyit mondtam, hogy egy sima mri és egy sellás. Sima alatt en a koponya mri-re gondoltam. A sima mr alatt a doki ugye kontrasztanyagosat erthetett, mert fel idonel megkaptam a kontrasztanyagot.januar elejen volt a vizsgalat es azota visszatero vesegyulladasom van es mostmar alhasi fajdalmak.olvastam az mri kontrasztanyag karos hatasarol.tudom hogy a gadolinium egy nap alatt kirurul de ami megijesztett hogy az immunreakcio sulyos es visszafordithatatlan lehet.raadasul azt sem mondtam el hogy nikkelerzekenysegem van.aggodom mert idovel kisbabát is szeretnék es vizeletvizsgalatra is beutaltak a mostani panaszaimmal.okozhattam magamnak maradando karosodasokat a figyelmetlensegemmel? Oszinte valaszat elore is koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza MR vizsgálat, kontrasztanyag témában

Tisztelt Kérdező!

A hajhullása és az évekkel azelőtt végzett egyetlen koponya CT között nem

lehet összefüggés, ezt korábbi válaszban megírtam. Ahhoz, hogy Ön vagy más

hogyan értelmezi a "sima" MRI vizsgálatot, nem tudok hozzászólni, különösen

annak tükrében, hogy végül is kontrasztanyagos vizsgálat történt. Mindenesetre, a sella (a hypophysis vagyis az agyalapi mirigy és környezetének) MR vizsgálatához már önmagában legtöbbször hozzátartozik a kontrasztanyag adása, mert esetleges apró mirigydaganatokat (microadenomákat) csak kontrasztanyagosan lehet kimutatni.

A koponya áttekintő, rutinszerű MR vizsgálatához nem kell adni kontrasztanyagot, hacsak nincs olyan kérdés, amire csak a kontrasztanyagos sorozat adhat választ.

A kérdés fontosabb részére térve: a gadolíniumos MR kontrasztanyagoknak nincsen olyan ismert késői, tartós mellékhatása, ami az immunrendszer működését érintené, de a tünetei - amennyire ebből a rövid leírásból kideríthető - nem is immunkárosodásra, hanem valamilyen húgyúti eredetű fertőzésre, esetleg nőgyógyászati jellegű gyulladásra utalhatnak. Az említett nikkel-érzékenység nem jelenti azt, hogy a gadolíniumra, mint fémre is allergiás lenne és ez főleg azért sem jön szóba, mert a kontrasztanyagban a gadolínium vegyületben kötött, nem szabad fém. Az MR-kontrasztanyag molekulákra adott immunreakció - allergiaszerű tünetek kialakulása - ritka, és azonnal vagy egy-két napon belül jelentkezik, de nem olyan tünetekkel, mint az Öné. A kontrasztanyag a beadás után egy-két napon belül teljesen

kiürül, csak súlyos veseműködési zavar esetén húzódik el a kiválasztás vagy

maradhat valamennyi a szervezetben, de ez nyilván nem érinti Önt. Magát ne

hibáztassa, mint említettem, a kontrasztanyag adása valószínűleg nem a

másik kérőlap átadásának elmaradása, hanem már a sella vizsgálat igényei

miatt történt és nincsenek olyan késői hatásai, amitől Ön aggódik. Remélem,

a vizeletvizsgálat alapján célzottan kezelhetőek lesz a gyulladásos tünetei,

az alhasi panaszok miatt még nőgyógyászati vizsgálatát és hasi-kismedencei

esetleg nőgyógyászati (hüvelyi) ultrahang vizsgálatát is javaslom. A

pajzsmirigy említett kóros működését is bizonyára kézben tartják, de ha még

nem történt volna, a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatát is érdemes volna

elvégezni.

Kérdés: 2015. május 13., 18:59; Megválaszolva: 2015. május 15., 16:17
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Epe Colesterin polip máj
Üdvözlöm Dr úr! Az lenne a kérdésem még hogy pajzsmirigy alulműködésem van mri vizsgálatom lessz szabad e intravénas Kontraksztanyagot kapnom? ...
Koponya-orbita mr
Egyoldali, szemöldöktáji/ szem feletti, ill. szemmozgásra rosszabbodó fejfájás miatt szeretnék kontrasztanyagos mr vizsgálatot csináltatni, saját...
MR vizsgálat eredménye
Tisztelt Doktornő! Szeretném a segîtségét kérni az MR eredményemmel kapcsolatban. Sajnos nem értem anit leîrtak benne. Lapos sacrum, a...
MR-MRA vizsgálattal kapcsolazos
T.Doktor Úr/Nő! 2015.11.21.-én a folyamatos lebegő-érzés, dobhártya feszülés miatt MR-MRI vizsgálaton voltam, a kapott vizsg.eredmény szerint egy...
MR koponyavízsgálat
T. Doktor Úr! Abban kérném a tanácsát, hogy, a neurológus MR koponya vizsgálatot javasolt, de nekem 1987-ben mechanikus sorin 27 fémműbillentyű...