MEIK mellviszgálat

Tisztelt Doktor Úr, Olvastam válaszát egy hölgynek a mammográfiával kapcsolatban. kérdésem a MEIK vizsgálatra vonatkozik, erről szeretném kérni a véleményét. " érdekes weboldal linkjét idézem. http: //www.mobecomm.com/meik-device.php és http: //www.polyrehab.eu/hu? product=Elektro-Impedanci%E1s%20mammogr%E1f%20k%E9sz%FCl%E9k%20%28MEIK%29. Rendszeresen járok mammográfiára, de ezt tanácsolták, mint ami több szempontból is jobb lehet, Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza emlővizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

Nem derült ki, hogy melyik válaszomat olvasta. Kb. másfél éve az elektroimpedanciás emlővizsgálatról is kérdezett egy olvasó, és erre írtam adtam kb másfél ezelőtt egy választ. Az Ön által idézett angol és magyar nyelvű oldalak ugyanilyen berendezésről szólnak, a MEIK is egy elektroimpedancia alapon működő emlővizsgálati készülék. Ez az eljárás nem tartozik a széles körben használt és ismert radiológiai vizsgálómódszerek közé, a radiológus szakvizsgának, emlőjártassági vizsgának nem része. A legnyilvánvalóbb és sokszor hangsúlyozott előnye lehet, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást (azonban a mammográfia sugárterhelése is – egyes speciális eseteket kivéve - kisebb kockázat, mint az általa korán kimutatható emlőráké) . Ezzel szemben áll az a kérdés, hogy egy újabb módszer érzékenysége és megbízhatósága hogyan vethető össze a világon milliószámra végzett, évtizedek óta kutatott és publikált röntgenmammográfia (és az azt kiegészítő ultrahang) bizonyított érzékenységével. Nagyon jó volna tiszta képet kapni, ha ehhez nagy számú betegen, sok centrumú klinikai, megfelelően vezetett vizsgálatok állnának rendelkezésre. Bizonyára azok tudják legjobban, mire képes a készülék, akik használják és követik a szakirodalmat ezzel kapcsolatban. Az idézett mindkét linkben gyakorlatilag ugyanazon oroszországi kutatások eredményeire hivatkoznak, melyek 2002-ig zajlottak le, illetve az angol nyelvű oldalon egy 2001-es kongresszusi előadást említenek referenciaként. Ha ezeknek utána nézünk, azt lehet találni, hogy a szóban forgó vizsgálatok viszonylag kevés számú beteg és eset elemzésével történtek. Ezeket követően napjainkig még számos, tudományos lapban megjelent közlemény és külföldi állásfoglalás is foglalkozott a vizsgálati módszerrel, és ezek alapján az a vélemény fogalmazható meg, hogy az elektroimpedanciás vizsgálat kiegészítő adatokat adhat, de az nem mondható ki, hogy teljesen helyettesítheti a mammográfiás szűrést illetve a komplex klinikai emlővizsgálatokat.

Kérdés: 2015. április 21., 10:03; Megválaszolva: 2015. április 23., 11:18
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...