Bordatörés

Tisztelt Doktor Úr! Nekem volt egy balesetem, lecsúsztam a lépcsőről és az egész hátsó felem megzúzódott. Megröntgeneztek de nem mutatott ki törést, továbbra is fájt a derekam felett és három hét múlva készült egy újabb röntgen és akkor derült ki hogy a tízes bordám el van törve. A kérdésem az lenne, hogy harmadik héten készült felvételen lehet e látni hogy az friss törés vagy egy három hetes törés? Az eset vita tárgyát képezi. Köszönettel:Schné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Bordatörés témában

Tisztelt Kérdező!

Először is megjegyzem, az eredeti felvételek szükségesek egy pontos véleményadáshoz, különösen akkor, ha az eset jogi következményekkel járhat (nem írta, hogy milyen természetű a vita) , ilyen esetben jelen válasz nem adhat ehhez támpontot. Nem tudom, hogy tulajdonképpen miből indult ki a vita - ha azóta nem sérült meg, hogyan törhetett volna el a baleset után, attól függetlenül a bordája? Az viszont lehetséges, hogy egy friss törés még nem látszik az aznap készült röntgenfelvételen. Ez akkor fordul elő, ha a törés szélei nincsenek elmozdulva, és jól illeszkednek egymáshoz. Ettől persze még sokáig fájhat a törés helye. Ha a panaszok tartósak, vagy fontos eldönteni, hogy van-e törés, meg szokták ismételni a felvételt - erre kb. 10-14 napot szoktunk ajánlani -, mert ilyenkor a törési végek kis mértékben felszívódhatnak, és törési rés jobban láthatóvá válik, esetleg a légzéstől, mozgástól kis elmozdulás is bekövetkezhet. Nem meglepő tehát, ha a sérülés után 3 héttel készült felvételen már látszik egy törés, ami korábban nem volt megállapítható. Nem hiszem, hogy három hét alatt már olyan mértékű callus (csontátépülés) alakulna ki, hogy a felvételen látható lenne, de elkezdődhetett a csontgyógyulás és törési felszínek már lehet, hogy nem annyira élesek, mint egy friss törésben. Ezt azonban nehéz lehet megítélni.

Kérdés: 2015. március 06., 23:14; Megválaszolva: 2015. március 08., 20:45
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csontok pathológiás törése
T. Doktor Úr! Tavaly két patológiás bordatörést szenvedtem el egyet januárban, egyet májusban jobb mellkasíven elülső részen V-VI bordákon....
Spontán bordatörés?
T. Doktor úr! Januárban egy nehéz cipekedés után pár nappal intim együttlét közben egy roppanó hanggal kísért pár mp fájdalom jelentkezett a...
bordatörés
Lecsúsztam 5 lépcsőfokról és a hátam közepétől lefelé nagyfokú zúzódásaim lettek. Többször megröntgeneztek mert a derekam felett nagyon fájt...
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...