Spontán bordatörés?

T. Doktor úr! Januárban egy nehéz cipekedés után pár nappal intim együttlét közben egy roppanó hanggal kísért pár mp fájdalom jelentkezett a jobb mell alatti részen, majd két nap múlva erős fájdalom indult, mozgásra erősödő, így traumatológiára mentem, ahol mellkas rtg negatív lett, hasi UH szintén, azt mondták valószínű húzódás vagy zúzódás, és tapaszozzam aztán pár hét múlva elmúlik így is lett. Most hétvégén alig pár hónappal utána viszont (szintén szexuális együttlét során) ugyanott újra roppanó hanggal kísért erős fájdalom jött és két nap múlva ugyanúgy erősödni kezdett. Újra traumatológia, mellkas rtg negatív, de az orvos szerint nem kizárt egy bordaporc törés a tünetek alapján. A tüneteim nagyon erős húzó fájdalom a jobb bordaívben a mell alatt, mozgásra erősödik, nyomásra érzékeny. Hátba jobb lapockába sugárzik, ott is érzékeny. Aludni nem tudok nincs nyugodt fekvő póz. Flector tapasz valamit segít de ha felállok azonnal le akar szakadni az oldalam. Ön szerint ha valóban bordatörés miért nem látszott egyik röntgenen sem, és miért újulhatott ki? Létezik ilyen hogy ilyen könnyen eltörjön egy bordaporc, vagy valami rosszindulatú folyamat lehet a háttérben? Mit tehetnék? Mellékelem a leletemet, hátha tudna valami tanácsot adni ez a alapján. 39 éves nő vagyok csontritkulásról nem tudok, családban volt nagymamámnak idős korában, de nekem elég vastag csontozatom van, sosem tört el semmim, túlsúlyos vagyok, és Crohn betegség gyanúval vagyok jelenleg, de diagnózisom még nincs ott sem. Laboromban a kálcium érték jó, kálium, magnézium, AP, ALP érték szintén. Köszönöm.

Dr. Laki András válasza Bordatörés témában

Tisztelt Kérdező!

A bordaporcok törései nem mutathatók ki röntgennel, mert nem tartalmaznak meszesedést. A bordára célzott ultrahang vizsgálat bizonyos esetekben ábrázolni tudja a törést. Az Ön esetében a tünetek eléggé jellemzőek, úgyhogy még képi bizonyítás nélkül is valószínű a borda vagy bordaporc törése. A porc kevésbé hajlamos regenerációra, mint a csont, úgyhogy lehetséges, hogy a csak részben gyógyult bordaporc ismét eltörött. A mellékelt felvételről nem tudok ez irányban véleményt mondani, nyilván ezen is csak a bordák csontos részei látszanak. Rosszindulatú daganatra mindebből nem gondolok, de ha ezúttal néhány héten belül az alkalmazott kezelés és kímélő életmód mellett nem múlna el a fájdalom, akkor szóba jön további kivizsgálása.

Kérdés: 2019. május 23., 15:31; Megválaszolva: 2019. május 25., 19:41
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csontok pathológiás törése
T. Doktor Úr! Tavaly két patológiás bordatörést szenvedtem el egyet januárban, egyet májusban jobb mellkasíven elülső részen V-VI bordákon....
bordatörés
Lecsúsztam 5 lépcsőfokról és a hátam közepétől lefelé nagyfokú zúzódásaim lettek. Többször megröntgeneztek mert a derekam felett nagyon fájt...
Bordatörés
Tisztelt Doktor Úr! Nekem volt egy balesetem, lecsúsztam a lépcsőről és az egész hátsó felem megzúzódott. Megröntgeneztek de nem mutatott ki...
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...
Lelet kielemzése
Kedves Doktor nő! Kérem szépen tessék már elmagyarázni, hogy ebben a leletben mi található. Köszönöm.