• Ropogás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz Doktor Úr,hogy most 6 nappal ezelőtt etört a bordám. A papirra azt írták hogy "Fract. Costae VIII-IX. I.s" A kérdésem az lenne hogy az normális hogy levegővételkor ropogást érzek és hallok a törés helyén? Nem dolgozom ,pihentetem hideg .eleg borogatást teszek rá fájdalom csillapítot szedek ,de mégis félek hogy esetleg valami baj van. Röntgenen voltam ahol azt javasolták hogy szedjem a fájdalomcsillapítot és rendszeresen végezzek légzőtornát. Mindent betartok ,mégis itt ez a ropogás, ami aggodalmat okoz nálam.

        Dr. Holnapy Gergely válasza a bordatörés témában

        Üdvözlöm! "Normális" jelenségnek nem nevezném a levegővételkor előforduló ropogást a bordák felett, ez azonban főleg több bordát érintő töréskor előfordulhat. Mély légvételkor, vagy hasprés (köhögés, székelés) esetén a bordák törvégei egymás mellett kissé elmozdulhatnak, és ez okozza a ropogó hangot, továbbá a csontok jó hangvezetése miatt ezt a beteg sokkal erősebben érzékeli és megéli, mint egy másik, kívül álló személy. Valóban a legfontosabb a légzőtorna (pl. lufifújás), eleinte szükség esetén fájdalomcsillapítás mellett. A sérülést követően 7-10 nappal jelentős javulás várható, a panaszok 3-4 hét után jellemzően már megszűnnek.


        Kérdés: 2020. október 11., 19:48; Megválaszolva: 2020. október 25., 23:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: