• Csontok pathológiás törése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Doktor Úr! Tavaly két patológiás bordatörést szenvedtem el egyet januárban, egyet májusban jobb mellkasíven elülső részen V-VI bordákon. Ezeket rtg sem CT nem mutatta ki végül UH vizsgálat igazolta. A törések jól gyógyultak hónapok óta panaszt nem okoznak. Most viszont egyik napról a másikra a törések környékén nyomásérzékenység jelentkezett és a tavalyihoz hasonló jellegű fájdalom enyhébb formában. Kontroll UH készült ahol a törések helye gyógyultnak minősült, a jelen fájdalom központja viszont a borda porcos részénél van amit a radiológus doktornő szerint az UH nem tud feltérképezni. Csontizotópos vizsgálatot javasolt, de tavaly rengeteg sugárterhelést kaptam a sorozatos rtg felvételek, CT és DEXA vizsgálat miatt, így kerülném a sugárterhelést. Esetleg mellkasi MR vizsgálat nem tudná detektálni a bordák porcos részeinek elváltozásait? Mert a csontos részeken semmilyen kóros folyamat nem látható. Belgyógyászati kivizsgálás is történt nyáron, endokrinológia által, csontanyagcsere vizsgálat is történt. Kérdésem az lenne hogy Ön szerint milyen képalkotó vizsgálat tudna továbbiakban segíteni hogy mi az oka a sorozatos bordatöréseknek és a fájdalomnak a borda porcnál. Okozhatja-e esetleg egy rosszindulatú elváltozás a panaszokat amit nem tudtak eddig feltérképezni? Köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a Bordatörés témában

        Tisztelt Kérdező! Patológiás törésnek azt az állapotot nevezzük, amikor a csont valamilyen helyi kóros állapota, daganata miatt a szokványosnál jól kisebb erőbehatástól is eltörik. Nem tudom, hogy az Ön esetében miért patológiás a törés, de úgy tűnik a kérdéséből, hogy nem előzhette meg komoly trauma. Véleményem szerint a porcos törésekre a csontizotópos vizsgálat (ami a csontképző sejtek aktivitását mutatja) sem ideális, hacsak nem éppen a porcos és csontos rész határán lenne a törés. MR-vel , esetleg ultrahanggal is kimutatható lehet a porcon a törés, illetve ha a környezetében folyadékgyülem (vérömleny), keletkezett, akkor az is. Arra nem tudok válaszolni, hogy miért törnek sorozatosan a bordái, főleg, ha belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás is történt. Ennek eredményéről nem ír, de feltételezem, hogy nem derült ki konkrét anyagcserezavar. Az viszont valószínű, ha azokon a helyeken térfoglaló, daganatos folyamat volna, azt a CT , vagy az ultrahangvizsgálat is kimutatta volna. Az MR arra alkalmas, hogy kóros csont- vagy porcos folyamatot kizárjanak.


        Kérdés: 2020. január 10., 15:22; Megválaszolva: 2020. január 10., 21:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: