Kontrasztanyagos vizsgálat szoptatás idején

Tisztelt Doktor Úr! PSS betegségem van, ezért az immunológusom állapotellenőrzés miatt tüdő HR CT vizsgálatot írt elő, melyet infúziós kontrasztanyag beadásával fognak majd elvégezni. Kislányomat még esténként szoptatom, ezért azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kontrasztanyag beadását követően 1 napig nem szoptathatok. Kérdésem az lenne, hogy valahogyan tudok azon segíteni, hogy a szervezetem hamarabb lebontsa, kiürítse a méreganyagot? Biztos, hogy elegendő az egy napnyi szoptatás kihagyása, vagy legyen inkább másfél nap? Esetleg előfejjem az anyatejet, hogy biztosan ne legyen benne méreganyag? Köszönettel: Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a kontrasztanyag, szoptatás témában

Tisztelt Kérdező! A CT vizsgálatok során adott intravénás kontrasztanyagnak csak töredéke juthat be az anyatejbe és ennek hasonlóan kis része szívódhat fel a kisgyermek bélrendszeréből, emiatt a legújabb gyógyszerismertetők és szakmai állásfoglalások nem tartanak valószínűnek semmilyen károsodást és nem is tiltják a szoptatás felfüggesztését. Más iratokban, javaslatokban valóban a szoptatás 24 órára való felfüggesztése szerepel, aminek a betartása persze nem árthat, különösen, ha előre is le tud fejni tejet. Nyilvánvaló, hogy minden lehetséges károsodástól meg szeretnénk kímélni a gyermekeinket, de hozzátartozik az igazsághoz hogy ezek a kontrasztanyagok szükséges esetben kisgyermekek, csecsemők vizsgálataiban is alkalmazhatók a megfelelő adagolásban és körülmények között. Az intravénás kontrasztanyag normális veseműködés esetén (amit a vizsgálat előtt amúgy is ellenőrizni kell) 24 óra alatt gyakorlatilag 100 %-ban kiválasztódik és távozik a vizelettel. A vizsgálat utáni bőséges folyadékfogyasztással segíthető a gyorsabb kiürülés.Nem tartozik szorosan a kérdéséhez, de ha már említi a HRCT vizsgálatot, megemlítem, hogy maga a HRCT a tüdőállomány nagy felbontású, vékony szeletes CT képalkotását jelenti és nem tartalmazza magát a kontrasztanyag adását. Lehetséges, hogy az Ön betegsége miatt (leginkább a mellkasi nyirokcsomók, egyéb lágyrészek pontosabb megítélése érdekében) van szükség a kontrasztanyagos sorozatra is és a HRCT a vizsgálatnak csak egyik része. Ennek részleteit a kezelőorvosával vagy a vizsgálatot végzőkkel beszélheti meg.

Kérdés: 2014. május 15., 20:33; Megválaszolva: 2014. május 18., 09:03
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...