gilbertkórral, mr-rel kapcsolatos

Azt szeretném kérdezni, hogy 31 éves fiam, akinél serdülőkorban diagnosztizáltak gilbert kórt EEG vizsgálaton volt, de nem találtak problémát, tovább szeretnék küldeni m ás vizsgálatokra, kkiderüljön a gyakori fejfájásának oka.Gilbert esetén kaphat kontraszt anyagot? Jelenleg gilberttesnek megfelő a májenzime.Válaszát köszönöm.

Dr. Laki András válasza kontrasztanyag témában

Tisztelt Kérdező!

A CT vizsgálatok során adott kontrasztanyagok, és az MR-ben a leggyakrabban (például az agyi vizsgálatoknál) adott kontrasztanyagok legnagyobb arányban a veséken keresztül választódnak ki és nincs hatásuk a máj működésére nézve. A Gilbert-kórban egyébként a vérben májenzimek (GOT, GPT, GGT) emelkednek meg, hanem a bilirubin szint magasabb, mivel az állapot az epefesték (bilirubin) lebontásának a zavara, viszont még kóros májenzim értékek esetén is adható kontrasztanyag.

Kérdés: 2016. január 23., 18:13 ;Megválaszolva: 2016. január 24., 10:32
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos vizsgálat szoptatás...
Tisztelt Doktor Úr! PSS betegségem van, ezért az immunológusom állapotellenőrzés miatt tüdő HR CT vizsgálatot írt elő, melyet infúziós...
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...